Sign In

Усклађивање наставних планова са европским универзитетима

Објављено:

Дипломе бх. универзитета признате су у већини европских држава, уз одређене нострификације које се морају урадити или одређени пробни рад и тестирања, потврдио је проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву  Дејан Бокоњић на данашњој конференцији „Јачање интернационализације у високом образовању у БиХ“ одржаној у Бањој Луци.

Он је истакао да БиХ предстоји усклађивање наставних планова и програма које се односи на компетенције свршених студената са европским универзитетима.

„Овај пројекат је веома значајан јер долази након више покушаја да се подигне међународна сарадња и интернационализација, отвореност и видљивост бх. универзитета.

Кључни недостаци оба јавна универзитета у Републици Српској, али и других јавних универзитета у БиХ су интернационализација,  видљивост,  мобилност наставника и студената и реализација споразума које имамо са различитим универзитетима“, појаснио је Бокоњић.

Управо због тога је положај бх. универзитета на различитим љествицама поређења прилично низак, што се одржава на квалитет едукације и истраживања на универзитетима.

Да би се овакво стање промијенило и да би се унаприједио квалитет високог образовања, проректори на јавним универзитетима и ректорски тимови су написали заједничку пројектну апликацију, која је прошла при Епропској комисији, и наредне три године приоритет ће бити рад на интернационализацији универзитета.

Секретар Комисије  за информисање и признавање докумената из области високог образовања при Министарству просвјете и културе Републике Српске Јелена Старчевић указала је на потешкоће које се односе на статус високошколских установа у БиХ, прије свега, није завршен први круг акредитације и приликом признавања високошколских квалификација из БиХ вани најчешће долази до захтјева за додатним информацијама које се односе на то да ли је високошколска установа акредитивана или не.

„До сада нисмо имали ниједан случај да је одбијено признавање дипломе у иностанству“, нагласила је Старчевићева.

Она је додала да је већина високошколских установа у Српској акредитована или у процесу акредитације.

Професор у Левену (Белгија) Андреј Гуферт сматра да је битно да се утврде слабости и предности бх. универзитета, а слабости се односе на недостатак кадра и новца.

„То су слабости које се могу исправити, па је битно утврдити шта је потребно да се ти недостаци уклоне“, додао је Гуферт и нагласио да БиХ има квалитетне професоре.

Поред представника Министарства просвјете и културе Републике Српске, Агенције за акредитацију високошколских установа, Министарства образовања и науке Федерације БиХ, Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања БиХ, на конференцији учествују и представници осам јавних универзитета у БиХ (Унивeрзитeт у Истoчнoм Сaрajeву, Унивeрзитeт у Бaњoj Луци, Унивeрзитeт у Бихaћу, Унивeрзитeт „Џeмaл Биjeдић“ Moстaр, Свeучилиштe у Moстaру, Унивeрзитeт у Сaрajeву, Унивeрзитeт у Tузли, Унивeрзитeт у Зeници), те представници ЕУ партнера - KU Leuveun из Белгије, Instituto Politehnico Porto из Португала и Buckinghamshire New University из Велике Британије.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.