Sign In

Његовање матерњег језика промовисати међу основцима

Објављено:

„Његовање матерњег језика изузетно је важно за очување идентитета народа, те је веома важно то константно промовисати међу основцима“, истакла је министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић присуствујући обиљежавању Међународног дана матерњег језика у бањалучкој Основној школи "Вук Стефановић Караџић".

"У том правцу дјелујемо и у Републици Српској, те смо константно усмјерени на очување језика српског народа и ћириличког писма", рекла је министар Жељка Стојичић те указала на значај његовања матерњег језика, нарочито у данашње вријеме, када су модерне технологије актуелне у свим сферама живота и међу свим генерацијама.

Она је подсјетила да је Народна скупштина донијела Закон о употреби и заштити српског језика и ћириличког писма, којим су проглашени и нематеријалним културним добром од изузетног значаја.

Министар Жељак Стојичић истакла је и да је Међународни дан матерњег језика прилика да се укаже на значај његовања матерњег језика, али и његовање културе различитости и употребе других језика.

Директор Основне школе "Вук Стефановић Караџић" Татјана Вилендечић рекла је да је комплетно основно образовање усмјерено и посвећено чувању и његовању матерњег језика, организовањем низа едукативних програма, али и такмичења.

"Ту ученици имају прилику да прошире знање, али и да представе свој таленат и афинитете. Писмо је саставни дио језика и ако га заборавимо, а почели смо кроз друштвене мреже и кориштење скраћеница, можемо доћи у опасност да потиснемо оно по чему смо препознатљиви, а то је српски језик и ћириличко писмо", нагласила је директорица Вилендечић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.