Sign In

Затворена Седма конференција омладинског рада

Објављено:

Седма конференција омладинског рада одржана је од 18. до 20.фебруара и окупила је преко 70 учесника међу којима су били представници омладинских организација али и гости и партнери из Белгије, Србије и ФБиХ.
Након два дана интензивног рада конференција је изњедрила сљедеће закључке:
1. У оквиру презентације модела сарање са Међународном канцеларијом за младе Валонија / Белгија изражена је опредјељеност омладинских центара за сарадњу и успостављање јачих веза са омладинским центрима у Белгији / Бриселу.
2. Као резултат конференције и радног састанка утврђен је програм студијске посјете делегације која ће представљати омладински сектор Републике Српске и успоставити сарадњу са омладинским сектором у Бриселу.
3. Кроз панел са донаторима успостављена је ближа веза између донатора и омладинског сектора те представљени програми финансирања који могу бити од значаја за развој локалних иницијатива у Републиици Српској, те је предложено да се млади, омладинске структуре и донатори укључе у процес издраде нове Омладинске политике Републике Српске.
4. Идентификована је потреба да се у наредном периоду стави фокус на финансирање програма омладинских центара умјесто пројеката што би допринијело њиховој одрживости.
5. Представници институција и омладинског сектора усагласили су се да постоји реална потреба за издвајањем већих новчаних средстава за подршку омладинског сектора те да ће у наредном периоду иницијатива бити усмјерена ка томе да се у различитим ресорима различитих Министарстава издвоје средства за финансирање младих у областима за која су министарства задужена.
6. Током дискусије са донаторима указано је на низ изазова са којим се омладински центри сусрећу када је ријеч о административним процедурама приликом аплицирања за пројекте те да је потребно уложити додатне напорене усмјерене ка отклањању тих препрека кроз посебне састанке и заговарачке капање.
7. Кроз панел који је био посвећен развоју партнерстава базираних на промоцији здравих животних стилова омладински центри и организације за младе иницирали су покрет који ће заговарати увођење здравих животних стилова и животних вјештина у формално образовање.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.