Sign In

Кампања „16 дана активизма борбе против родно заснованог насиља“

Објављено:

​Министарство породице, омладине и спорта се и ове године прикључило глобалној кампањи „16 дана активизма борбе против родно заснованог насиља“ која користи 16 дана између Међународног дана борбе против насиља над женама (25. новембра) и Међународног дана људских права (10. децембра), како би нагласила потребу за уклањањем свих облика насиља против жена.


Усвајањем Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама послали смо поруку да Република Српска има нулту толеранцију према насиљу, а пионири смо и у дефинисању насиља у породици као кривичног дјела и увођењу овог дјела у Кривични законик Републике Српске. 

Основни циљ Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске је заштита жртава насиља у породици и насиља према женама, спречавање и сузбијање насиља у породици и насиља према женама, као и заштита живота и психофизичког интегритета лица женског пола, а посебно спречавање фемицида као најтежег облика и посљедице насиља према женама.

Нацртом овог закона настоји се жртвама насиља према женама учинити доступан и ефикасан систем мјера помоћи, подршке и заштите, све у циљу заустављања тренутног насиља које трпе, спречавања његовог понављања, а посебно елиминисања могућег фаталног исхода. Увођење фемицида у Закон је такође пионирски искорак, јер је фемицид препознат као најтежи облик и посљедица насиља према женама, као свако лишење живота жене извршено, у потпуности или дјелимично, због њене припадности женском полу или смрт жене која је посљедица радњи насиља према њој.
Свим активностима које буду реализоване у току кампање „16 дана активизма борбе против родно заснованог насиља“ послаћемо јасну поруку да институције имају нулту стопу толеранције према било ком виду насиља и учинићемо све и у наредном периоду да заштитимо жртве насиља и пружимо им сву потребну подршку и заштиту.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.