Sign In

Министар Чабрић на Конференцији о пронаталитетним политикама у БиХ

Објављено:

​Министар породице, омладине и спорта, Селма Чабрић, изразила је очекивање да ће до краја године бити представљена финална верзија стратегије демократске обнове на којој ради радна група формирана при Министарству правде Српске.

Чабрић је навела да је и Министарство породице, омладине и спорта Српске дио радне групе чији је циљ демографска обнова, побољшање тренутне ситуације и рјешавање проблема пада наталитета са којима се, попут земаља у региону, сусреће и Република Српска.

"Министарство пружа подршку породицама са четворо и више дјеце, помоћ трудницама и породиљама, као и родитељима са троје дјеце. Одлични ученици добијају бесплатне уџбенике, бесплатну здравствену заштиту труднице, породиље и дјеца. Помоћ се пружа за свако новорођено дијете, плата за сваку незапослену породиљу у Републици Српској 12 мјесеци за прво дијете и 18 мјесеци за трећерођено дијете и близанце. То је оно што радимо годинама", рекла је Чабрић у Добоју, гдје присуствује Конференцији о пронаталитетним политикама у БиХ.

На конференцији су представљени резултати истраживања за 2019. годину о демографским кретањима на нивоу БиХ које је спровела Секонс група за развојну иницијативу из Београда.

Вођа тима, Марија Бабовић, рекла je да резултати истраживања нису повољни, али и да не одступају од оних у земљама региона.

"Број становника континуирано опада. Сишли смо испод стопе фертилитета која је неопходна за репродукцију становништва. Изгубили смо контингент фертилног становништва, посебно младих жена и жена средњих година које ће у следећој генерацији бити потенцијал који ће моћи да рађа", рекла је Бабовићева.

Она је навела да социо-економски услови нису повољни и иду у корист негативних трендова попут пада фертилитета, негативног природног прираштаја, високе емиграције, што води старењу становништва.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце Републике Српске "Четири плус", Миладин Готовац, оцијенио је да су досадашње пронаталитетне мјере Владе Републике Српске одличне, али сматра да би измјеном одређених законских рјешења,  ефекти за демографску обнову Српске били много већи. Он је рекао да, према незваничним подацима, у Републици Српској има 6.000 вишечланих породица, а бенефите Владине подршке породицама са незапосленим родитељем користи 3.991 породица.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.