Sign In

Министар Чабрић присуствовала обиљежавању „Љубичастог дана“

Објављено:

Институције Републике Срске наставиће да подржавају и помажу обољеле од епилепсије, како би им било омогућено да буду равноправни чланови друштва, речено је данас у Бањалуци на обиљежавању "Љубичастог дана" - Свјетског дана пружања подршке обољелим од епилепсије.

Министар породице, омладине и спорта Српске, Селма Чабрић, рекла је да обољели од епилепсије заслужују пуну подршку и пажњу институција.

"Кроз активности које спроводимо треба радити на подизању свијести да се људима који се боре са овом тешком болешћу пружи сва подршка. Осим финансијске једнако је важна и психолошка помоћ и у Удружењу обољелих од епилепсије треба да знају да институције стоје иза тих људи", истакла је Чабрић.

Миистар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Ален Шеранић, сматра да је сегмент здравства задовољио у вези са самим лијечењем пацијената обољелих од епилепсије.

"Наравно, нове терапије долазе сваким даном и сходно одлукама и процјенама Фонда здравственог осигурања и надлежних љекара, ресорно министарство уводи такву могућност", рекао јен Шеранић новинарима у Бањалуци.

Савјетник предсједника Републике Српске, Соња Давидовић, нагласила је да је обољелим од епилепсије много теже носити са стигмом него са самом болешћу и због тога је важна подршка и Удружењу и обољелим од ове болести.

Предсједник Удружења обољелих од епилепсије Републике Српске, Јелена Борић, рекла је да је удружење током пет година постојања добијало подршку бројних појединаца и институција те додала да у Српској има око 6.000 обољелих од епилепсије.

"Моја десетогодишња кћерка болује од епилепсије и борићемо се да води што нормалнији и самосталнији живот. Чланови породица су суочени са бројним проблемима, од школовања, запослења до прихватања у друштву", рекла је Борићева и додала да су лијекови доступни обољелим лицима и да је проблема било једино у вријеме пандемије вируса корона.

Свјетски дан подршке обољелима од епилепсије познат је и као "Љубичасти дан".

Ова боја асоцира на боју лаванде и повезана је са осјећајем усамљености, који се учестало јавља као посљедица друштвене стигматизације и изолације особа са епилепсијом.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.