Sign In

Министар Чабрић учествовала на панелу Откривање демографских промјена у БиХ

Објављено:

​Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Селма Чабрић, изјавила је данас да је у Српској у току израда нацрта нове стратегије демографске обнове, те истакла да се мора наћи модел како задржати људе, а нарочито младе, у БиХ.

Чабрић је навела да је евидентан пад броја становника, као и броја уписане дјеце у школама, истичући да се у Републици Српској од 2004. године ради на препознавању проблема ниског наталитета и демографских кретања.

"Након низа уведених мјера које се тичу пронаталитетне политике, социјалне природе или мјера којима се ради на очувању породице као основне ћелије друштва, нисмо претјерано задовољни исходом. Статистика каже да људи желе да имају дјецу, али друге околности утичу на то да се не одлуче на оснивање породице", рекла је Чабрић у Мостару, гдје је учествовала на панелу "Откривање демографских промјена у БиХ".

Она је навела да су проблеми социо-економске природе, несигурност када је ријеч о послу и други.

" Тренутно смо у фази израде нацрта нове стратегије демографске обнове на којој је радио низ стручњака. Ова конференција је добра за то јер ће се чути и примјери добре праксе, односно како су локалне заједнице успјеле задржати младе", истакла је Чабрић.

Према њеним ријечима, приликом израде стратегије водиће се рачуна о мишљењу стручњака, али и људи на терену.

"Можемо увести све могуће стратегије, али ако то није примјењиво и ако је људима далеко, имаћемо више проблема. Морамо наћи модел како да младе и све друге задржимо овдје", поручила је Чабрић.

Аутор истраживања и публикације под називом "Промјене демографских образаца у БиХ", Миодраг Пантовић, указао је на то да је БиХ, као и све земље региона, у процесу високе депопулације.

"БиХ има низак наталитет праћен високим исељавањем, што представља велики проблем за процесе развоја, планирања и свега што би се требало радити у једној држави у смислу задржавања становништва, даљег развоја и људског капитала", рекао је Пантовић.

Он је навео да постоје процјене УН и различитих релевантних међународних институција да би БиХ до 2060. године могла да изгуби између 50 и 70 одсто становништва са садашњим трендовима који се односе на исељавање и низак наталитет.

На питање како коментарише информације да је у БиХ за 4.000 ученика мање него претходне године, Пантовић наводи да је то комбинација два фактора - високог исељавања и пада наталитета.

Пантовић је истакао да популациона политика није само питање наталитета, већ често и здравља.

Мелиха Мулахалиловић Жишко из "Вестминистер фондације за демократију" у БиХ рекла је да је истраживање показало да је депопулација присутна више у срединама гдје се региструје и говор мржње.

"Демографија је тема која у овом тренутку треба да буде високо позиционирана код свих доносиоца одлука", поручила је Жишко, додајући да се поједини дијелови БиХ празне јер људи овдје не виде перспективу, поготово у мањим срединама.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.