Sign In

Министар Чабрић у радној посјети Бијељини

Објављено:

​Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Селма Чабрић, изразила је наду да ће се измијењени Закон о заштити жртава насиља у породици чим прије наћи у скупштинској расправи и бити усвојен, а као новину издвојила хитне мјере заштите које се изричу на лицу мјеста.

Чабрић је у Бијељини рекла да је Закон претрпио одрђене измјене јер се показало да досадашњи ланац и систем заштите жртава није добро разрађен.

"Покушали смо да у овом нацрту закона тачно осигурамо пут и начин заштите. Хитне заштине мјере су новина, а изричу се на лицу мјеста. О другим не бих посебно причала јер је закон тренутно у фази нацрта који је подложан промјенама", навела је Чабрић.

Чабрић, која борави у радној посјети Бијељини, нагласила је да се мора радити и на превенцији.

"Мултисекторски морамо приступити свему, почев од вртића, основних и средњих школа. Морамо ојачати систем заштите, пробудити свијест код људи да се насиље дешава и да никад не знамо ко може бити жртва и ко је жртва, а то не жели да каже", напоменула је Чабрић.

Према њеним ријечима, осим заштитом жртве, овај закон се бави и јачањем статуса жене у друштву, у породици, да у случају потребе зна коме се може јавити и да институције стоје иза потенцијалне жртве, да ће јој пружити максималну заштиту.

Чабрић је рекла да је округли сто о овој теми четврти који организује Министарство у сарадњи са партнерима и да се настоји да у Нацрт буду интегрисани сви конструктивни приједлози, све сугестије и кориговано све што је и радна група након Нацрта уочила као недостатке.

"И данас смо имали конструктивну расправу, дискусију, а вјерујем да ће се закон чим прије наћи у скупштинској расправи и ићи на усвајање", рекла је Чабрић.

Она је истакла да је данашњу посјету Бијељини искористила и да посјети жене смјештене у Сигурну кућу, једну од три сигурне куће на нивоу Републике Српске.

"Била сам са женама, жртвама насиља, разговарала са њима. Циљ нам је да до знања ставимо женама које су тренутно у тој кући да имају подршку институција Српске и да нису саме", рекла је Чабрићева.

Мирзета Томљановић из Фондације "Лара" рекла је да је од доба вируса корона насиље непрестано у порасту, те да највише поражава чињеница да су све бруталнији облици насиља.

"Није то више шамар, вријеђање, сада су то најсуровији облици насиља", рекла је Томљановић и додала да је због тога потребна максимална посвећеност у раду на заштити и превенцији.

Томљановић је, након округлог стола о нацрту закона који се бави заштитом жртава насиља у породици, рекла да су и нови закон и свака промјена и рад на заштити жртава веома важни.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.