Sign In

Награђени најбољи волонтери у Републици Српској за 2023.годину

Објављено:

​Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Селма Чабрић, изјавила је  да се наградама за најбоље волонтере, поводом 5. децембра Међународног дана волонтера желе  промовисати позитивне вриједности у друштву и људи који су спремни да помогну другима не очекујући никакву накнаду.

„Данас смо овдје да подржимо те људе, да дамо захвалнице, награде и признања за људе који својим великим срцем и хуманим радом остављају траг код људи, јер ми од новца живимо и новац нам треба, али није у новцу све. Неким људима довољно је да им покуцате на врата и питате како су а то су ови људи овдје урадили, тачније њих пет и један организатор волонтирања“, рекла је Чабрић.

Она је рекла да се награда за организатора волонтирања  састоји од плакете и новчаног износа у висини од четири просјечне плате у Републици Српској  за претходну годину и додала да се награда волонтерима - појединцима састоји од медаље и новчаног износа у висини од двије просјечне плате у Републици Српској претходну годину.

„ Наставићемо овим стазама, даћемо потврду тим људима, а и свим другим који желе да учествују, да буду дио ове приче, да могу да се укључе у ову велику породицу која оставља траг међу људима и на крају приче када се сабере и одузме мислим да и остане то колико смо били вриједни и хумани и колико смо били људи“, истакла је Чабрић.

Републичка награда за најбољег организатора  волонтирања припала је Центру за дјецу, младе и породицу из Лакташа, а извршни директор Центра Вања Илић је рекла да је награда прилика да се на такав начин окруни и рад организација, али и рад свих волонтера.

„Посебно сам поносна на то што смо и претходне, а и ове године имали волонтере године из нашег центра", рекла је Илићев и додала да је разноврсност кроз програм волонтирања имала једну од значајних улога приликом награђивања.

Републичку награду  за најбољег волонтера добили су Славно Савић и Николина Латиновић из Бањалуке, Емилија Грумић из Прњавора, Марко Кнежевић из Лакташа и  Анастасија Катић из Градишке.

Награђени Славко Савић рекаоје да је част бити награђен за најбољег волонтера у 2023 . годину у Републици Српској с обзиром на то да је конкуренција за ову награду увијек јака, јер се много младих у Републици Српској активно бави волонтеризмом и омладинским активизмом уопште.

Он се захвалио ресорном министартву што на овај начин показује волонтерима да прати рад , да га вреднује и награђује на адекватан начин.

„Ова награда свакако није главни мотив нашег рада, али је стимуланс за активније и ажурније дјеловање на том подручју“, рекао је Савић и додао да је волонтерски рад уско везан са друштвеном одговорношћу.

Он је истакао да би сваки друштвено одговоран члан друштва поготово млади, требало да се ангажује у некој од организација у зависности од својих интересовања која дјелује са овим циљем и да заједно са уходаним волонтерима радим на просперитету Републике Српске.   
  
Да волонтирање није узалуд утрошено вријеме сматра и награђена Емилија Грумић, истичући да јој је награда за најбољег волонтера, иако је није очекивала, мотивација за даљи рад.

"Ни у једном моменту волонтирања или активизма нисам на то гледала као на обавезу или на нешто што ми је тешко“, рекла је Грумићева а и додала да  ужива у сваком моменту.

Она је додала да је на себи примијетила позитивне промјене које су заправо бенефити волонтирања, а којих, према њеним ријечима, има изразито много.

Од 2012. године, када су додијељене прве награде, према подацима Министарства, до сада се наградом за најбоље волонтере окитило 45 појединаца, а додијељено је и 12 награда за најбољег организатора волонтирања у Српској, док је неколико стотина волонтера и више од 20 удружења добило дипломе за посебан допринос развоју волонтирања.

Централној манифестацији обиљежавања Међународног дана волонтера на којој су додијељене републичке награде за волонтирање најбољим волонтерима и најбољем организатору волонтирања у Републици Српској за 2023.годину присуствовала је и министар просвјете  и културе Републике Српске Жељка Стојичић, изасланик предсједника Републике Српске, Соња Давидовић као и  бројни представници институција и јавних установа.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.