Sign In

Потписан Протокол за заштиту дјеце од насиља, занемаривања и злостављањa

Објављено:

​Република Српска има нулту толеранцију на насиље, због чега институције континуирано унапређују систем спречавања појаве насиља међу младима, јер је циљ да дјеца буду сигурна и безбједна, истакнуто је данас након потписивања Протокола за заштиту дјеце од насиља, занемаривања и злостављања.

Протокол дефинише појам, облике и специфичне врсте насиља, али и обавезе надлежних институција, органа старатељства, здравствених установа, полиције, као и поступање приликом обавјештавања медија о овим случајевима.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Селма Чабрић, рекла је да право на живот и развој основно људско право и да су сви на задатку да буде заштићено психичко и физичко здравље сваког дјетета.

"Задатак Министарства породице, омладине и спортаје да прикупља и обједињује податке и о томе обавјештава Владу. Мултисекторски приступ показује највише ефекта с циљем превенције насиља", истакла је Чабрићева.

Министар просвјете и културе Републике Српске, Жељка Стојичић, рекла је да је обавеза васпитно-образовних установа да предузимају мјере заштите права дјетета, а протоколом су дефинисани поступци запослених у случају сазнања, пријаве или сумње да је дијете жртва насиља или занемаривања, вршњачког насиља или у случају агресије усмјерене ка себи.

"Протоколом су дефинисане и обавезе органа старатељства, здравствених установа, полиције, те поступање приликом обавјештавања медија и јавности о дјеци која су жртве насиља, занемаривања или злостављања", рекла је Стојичићева.

Министар унутрашњих послова Републике Српске, Синиша Каран, истакао је да је у оваквим случајевима веома битно да се реагује одмах, те нагласио да, уколико буде утврђено да је ријеч о кривичном дјелу или прекршају, буде позван један од полицајца који располажу посебним знањима о дјеци и малољетницима у кривичним стварима и прекршајима.

Он је навео да је од прошле године актуелан посебан план активности на превенцији вршњачког насиља и малољетничке делинквенције који, имеђу осталог, предвиђа школског полицајца којих је у Републици Српској 150, а извршена је и контрола 23 стрељачка клуба, као и појачано праћење друштвених мрежа.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да Протокол реализује друштво у цјелини, а не само његови потписници.

"Ово је заједничка одговорност свих нас. Ми смо ту да дамо системски одговор на било какав случај насиља, злостављања и занемаривања", рекао је Шеранић и указао на улогу медија у извјештавању ове проблематике, односно да се упознају са препорукама из протокола.

Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и социјалне заштите, Министарство породице, омладине и спорта и Министарство просвјете и културе припремили су протокол с циљем унапређења и јачања међусобне сарадње у заштити дјеце од насиља, занемаривања и злостављања и координисаног одговора на спречавање насиља, занемаривања и злостављања.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.