Sign In

Почела кампања “Кликни главом”

Објављено:

​Помоћник министра за омладину, Бранка Малешевић, присуствовала је конференцији на којој је представљена кампања “Кликни главом”, која ће бити реализована у оквиру пројекта “Заједно на мрежи” посвећеног заштити дјеце на интернету.

Малешевић је рекла да је циљ ове конференције превенција, али и скретање пажња младима и осталима на негативне појаве говора мржње на интернету, али и на посљедице које носи.

Она је на скупу истакла да је важна превенција, на којој треба радити у свим школама како би дјеца и млади били заштићени да не постану жртве насиља, али и осталих изазова који вребају на интернету, а о којима нису довољно упознати.

“ Министарство породице, омладине и спорта је прошле године реализовало кампању "Буди другачији, блокирај хејт" која је имала запажене резултате и привукла пажњу младих. Такве активности морају бити сталне а институције ће свакако радити свој дио посла” – рекла је Малешевић.

Говорећи о казнама и кривичним дјелима, Малешевићева је рекла да Кривични закон Републике Српске има дефинисана дјела која угрожавају безбједност лица и на интернету.

Бесплатни "плави телефон", на који се дјеца углавном јављају због менталног здравља, насиља и проблема у комуникацији са вршњацима, ове године је мјесечно биљежио између 1.500 и 1.700 јављања. 

Директор Удружења "Нова генерација", Саша Рисојевић, рекао је да је "плави телефон" /080-05-03-05/ бесплатан и доступан сваког радног дана од 9.00 до 22.00 часа.

"Најчешћи разлог појаве проблема са менталним здрављем је породично и насиље међу вршњацима, а расте број позива који се тиче насиља на интернету и суицидалних мисли", појаснио је Рисојевић.

Он је рекао да се на интернету најчешће праве такозване "мрзилачке групе" на којима се појединци покушавају дискредитовати, а присутно је и сексуално узнемиравање.

Према његовим ријечима "плави телефон" може пружити основну психолошку помоћ и изградњу повјерења, што је важно сваком дјетету које трпи одређену врсту насиља, а важна је и сарадња са другим надлежним установама.

Директор Центра за друштвени развој Лакташи, Горан Вујаковић, указао је да интернет пружа несагледиве могућности кад је ријеч о приступу информација, али да са тим иду и значајне опасности.

"Зато користимо сваку прилику да укажемо на сваку врсту интернет насиља са којима се млади суочавају", рекао је Вујаковић.
Он је најавио да је креирана и интернет страница "Кликни главом", на којој ће моћи бити пријављен непримјерен садржај и насиље, а сви подаци биће просљеђивани Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Покровитељ пројекта је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.