Sign In

Са конференције „Зауставимо насиље заједно“ поручено да Република Српска има нулту стопу толеранције према насиљу

Објављено:

​Република Српска има нулту толеранцију на било коју врсту насиља које увијек треба пријавити, поручила је министар породице, омладине и спорта Српске, Селма Чабрић, на конференцији "Зауставимо насиље заједно".

Чабрић је истакла да је акценат на мултисекторском приступу и да не треба затварати очи пред насиљем.
"Жртве морају имати осјећај да институције стоје иза њих и Република Српска има нулту толеранцију на било коју врсту насиља", рекла је Чабрић.

Чабрићева је подсјетила да је конференција организована у склопу кампање "Шеснаест дана активизма борбе против родно заснованог насиља".

Представник Популационог фонда УН за БиХ, Џон Кенеди Мосоти, рекао је да је важно искоријенити сваки вид насиља у друштву.

Мосоти је нагласио да су препознати напори Владе Српске да се пружи заштита особама које су преживјеле насиље, те како би се законско рјешење ускладило са релевантним међународним стандардима.

Он је навео да постоји политичка воља за рјешавање ових питања која је исказана лидерством у овој области Министарства породице, омладине и спорта, те присуством представника предсједника Српске који су присуствовали конференцији.

"Видјели смо да је у БиХ порастао број случајева фемицида. Након усвајања закона, конференција и потписивања меморандума тек онда нам предстоји прави посао да све жене и дјевојке нуду безбиједне у Српској, а важну улогу имају и медији како бисмо допринијели бољем друштву и унапређењу ситуације", закључио је Мосоти.

У оквиру конференције потписан је и меморандум о сарадњи између Министарства породице, омладине и спорта Српске, Популационог фонда УН и РТРС-а.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.