Sign In

У Музеју спорта отворена изложба „РК Борац“

Објављено:

​Министар породице, омладине и спорта, Соња Давидовић, отворила је данас, у Музеју спорта у Бањалуци, изложбу под називом "РK Борац" на којој је представљен велики број пехара које је тај рукометни клуб освојио, а централно мјесто заузима пехар из 1976. године када је "Борац" постао шампион Европе.

Отварајући изложбу, она је рекла да је Рукометни клуб "Борац", спортски бренд Бањалуке.

"Сигурна сам да ће сваки посјетилац бити поносан и срећан и моћи ће да се присјети успјеха наших рукометаша", рекла је Давидовићева, обраћајући се присутнима.

Она је позвала грађане да посјете Музеј спорта и погледају све оно што је припремљено.

"Захвалићу свим спортским радницима који улажу максималан напор да уопште граде спорт, да младе људе мотивишу да се баве спортом. Нама као представницима институција остаје да гледамо у будућност и да улажемо у младе људе који ће сигурно данас, сутра заслужити да имају овакве поставке у Музеју спорта", рекла је Давидовићева.

Градоначелник Бањалуке, Драшко Станивуковић,  рекао је да за њега као младог човјека и за нове генерације овакви трофеји могу бити само мотивација.

"Ово јесте подстрек за младе људе, ако се некад могло, не видим зашто не бисмо могли данас. Желим да иза себе оставимо траг садашњости који ће говорити о будућности", додао је Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Бањалука, Младен Илић, нагласио је да је Бањалука град спорта, који има највише представника у европским такмичењима.

"Поред свих колектива који у Бањалуци функционишу и који су у својим данима славе сигуран сам да је РK `Борац` за једно копље испред њих. Ово што видимо овдје јесте просторија какву је тешко пронаћи било гдје у свијету. Спорт је најбољи амбасадор за све оно што ми радимо", рекао је Илић.

Предсједнк Рукометног клуба "Борац" Саша Kондић рекао је да је поносан на ову изложбу.

"Овај клуб је нешто што се воли, за њега се навија. Наше легенде су 1976. године златним словима уписали град Бањалуку. Ми ћемо покренути иницијативу да сви они постану заслужни грађани", рекао је Kондић.

Члан шампионске генерације Борца из 1976. године Раде Унчнин рекао је да је на изложби представљен мали дио тога из Рукометног клуба "Борац".

"То је једноставно труд, љубав према `Борцу` свих генерација које су биле себичне да много трофеја донесу у клуб", истакао је Унчанин.

Директор Спортске дворане "Борик", Ненад Талић, рекао је да је изложба "РK Борац" трећа у Спортској дворани Борик, након изложбе "Трофејна Бањалука" и "Изложбе међународног спорта".

Он је истакао да је пуно симболике у данашњем дану, поменувши да је на данашњи дан 1974. године отворена дворана "Борик".

"Не треба заборавити да је на данашњи дан Драженко Нинић 2002. постао европски професионални шампион. Ових дана прослављамо Дан града, а 11. априла 1976. године Борац је постао шампион Европе. Ми смо поносни што сте сви овде и што имамо прилику да ово радимо и што смо успјели да трудом и радом одржимо објекте и изградимо `Музеј спорта`", рекао је Талић.

Рукометни клуб "Борац" основан је 1950. године и један је од најпознатијих рукометних колектива у БиХ, бившој Југославији, па и Европи.

"Црвено-плави" су освајачи десетина пехара и титула, поготово са највећих и најзначајнијих свјетских такмичења. Kао круна свих резултата издвајају се два трофеја - Титула шампиона Европе 1976. године и Kуп ИХФ 1991. године.

Бањалучки колектив је јединствен по чињеници да су његови играчи освајачи шест златних олимпијских медаља и мноштво европских и свјетских одличја.

Рукометни клуб "Борац" заштитни је знак града на Врбасу, као и најтрофејнији спортски колектив у Републици Српској и БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.