Sign In

За подстицаје привреди у Српској предвиђено око 30 милиона КМ

Објављено:

У организацији Министарства привреде и предузетништва Републике Српске и Развојне агенције Еда Бања Лука јуче, 15.03.2023. године одржано је Савјетовање о подстицајима Министарства привреде и предузетништва, у оквиру пројекта „Напредна имплементација Акта о малом бизнису у БиХ (SBA in BiH2EU).

Помоћник министра за привредни развој Ивана Сандић Благојевић рекла је да је буџетом за ову годину за подстицаје за директна улагања привредним друштвима планирано 14,6 милиона КМ, те да ће моћи да се пријаве привредни субјекти из прерађвачке индустрије који набављају нове машине и опрему или опрему која није старија од осам година, са минималним улагањима у износу од 50.000 КМ.

Она је додала да Министарство привреде и предузетништва паралелно спроводи и подстицаје повећање плата радника, истакавши да је за подстицаје за плате радника у овој години планирано 15,6 милиона КМ.

"Завршен је седми обрачунски период од јула до децембра 2022. године. Примљено је 899 захтјева и након провјера у наредних десет дана ће бити одобрени подстицаји за 300 привредних субјеката у износу 2,7 милиона КМ", навела је она.

Помоћник министра привреде и предузетништва Републике Српске за развој малих и средњих предузећа Рајко Лајић, рекао је да има више намјена подстицаја за директна улагања, техничке иновације, дигиталну трансформацију, а ресорно министарство подржава и сајмове и старе занате.

Он је нагласио да је прошле године у ресору малих и средњих предузећа подстицаје користио 101 привредни субјекат у пет различитих намјена подстицаја.

Власник фирме "Тикт мануфактура" из Градишке Крешимир Бодрожић рекао је да се ова фирма кандидовала за подстицаје за роботизацију машине, а и из фондова су добили 90.000 КМ.

Он је навео да фирма има 80 запослених и бави се производњом дијелова за аутомобиле, углавном за тржиште Њемачке.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.