Sign In

Митровић са представницима Савеза синдиката Републике Српске

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић одржао је данас састанак са представницима Савеза синдиката Републике Српске на челу са предсједницом Ранком Мишић.

Саговорници су разматрали активности Министарства привреде и предузетништва и Савеза синдиката, анализирали преговоре који се воде о износу најниже плате у Републици Српској, а једна од тема састанка била је реализација Програма економских реформи Републике Српске за период 2023-2025. године.

Министар Митровић је, заједно са својим сарадницима, упознао представнике Савеза синдиката са ефектима додјеле подстицаја привредним субјектима који су повећали плате радницима, те нагласио да је по основу ове врсте подстицаја до сада одобрено више од 45,5 милиона КМ, који су највећим дијелом, у износу од 18,5 милиона КМ, исплаћени у области прерађивачке индустрије.

Митровић је рекао да је досадашња анализа додијељених подстицаја указала на позитивна кретања када је ријеч о повећању плата радника, као и повећању броја запослених радника и додао да ће реализацијом активности у 2023. години бити настављен континуитет у унапређивању пословног окружења и побољшању положаја радника.

На састанку је оцијењено да је потребно да се наставе активности на смањењу сиве зоне у области пријаве радника и исплате плата кроз провођење цјелокупног новчаног износа које радник добија од привредног субјекта у легалне токове, као и да је потребно стимулисати одређене секторе у привреди који су у протеклом периоду исказали мању заинтересованост за овај вид субвенција.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је Министарство привреде и предузетништва важан партнер, с обзиром да су чланице Савеза грански синдикати који уједно припадају реалном сектору. Такође, представници Синдиката изложили су своје препоруке и приједлоге мјера за унапређење које ће допринијети како побољшању положаја радника, тако и подршку појединим областима у привреди које је потребно додатно ојачати.

Састанку су присуствовали и помоћници министра, док су у делегацији Савеза синдиката били потпредсједник Савеза синдиката Данко Ружичић, предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Владо Павловић и генерални секретар Савеза синдиката Горан Станковић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.