Sign In

Наставак активности на припреми пројекта успостављања Центра за подршку дрвно-прерађивачком сектору

Објављено:

Помоћник министра за индустрију у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске Соња Товиловић одржала је данас, 20.04.2021. године, састанак са ректором Универзитета у Бањој Луци проф. др Радославом Гајанином.

Састанку у просторијама министарства присуствовали су декан Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци Маријана Каповић Соломун, проф. др Дарко Кнежевић и проф. др Стево Боројевић, а у име минстарства начелник одјељења за индустрију Зорица Љепојевић и стручни савјетник у Ресору индустрије Николета Келечевић.

На састанку је било говора о наставку активности на припреми пројекта оснивања Центра за подршку дрвно-прерађивачком сектору у Републици Српској, који проводи Министарство привреде и предузетништва у сарадњи са Универзитетом у Бањој Луци.

Саговорници су се усагласили да је дрвно-прерађивачки сектор један од носилаца развоја индустрије Републике Српске, а да је крајњи циљ пројекта да се од примарне производње постигне виши степен у преради и развоју производа од дрвета.

Проф. др Радослав Гајанин поздравио је иницијативу да се Универзитет у Бањој Луци одреди за носиоца реализације пројекта и додао да је Министарство привреде и предузетништва препознало значај укључивања академске заједнице и увезивање Шумарског, Машинског и Технолошког факултета у пројекат, као образовних институција које могу да пруже значајну подршку у формирању центра и реализацији пројекта.

Представници министарства су нагласили да крајњи циљ пројекта, осим формирања наведеног центра, подразумијева и тржишно позиционирање производа од дрвета као конкурентног производа, са ознаком геофрафског поријекла Републике Српске, као и маркетиншке активности које би водиле до стварања препознатљивости производа и формирања бренда у овој грани индустрије.

Сходно томе, саговорници су као наредну фазу пројекта одредили опремање простора у који ће бити смјештен Центар за подршку дрвно-прерађивачком сектору, а који ће бити намијењен дрвопрерађивачима као подршка у обуци кадра, развоју и дизајну производа, као и увођењу савремених технологија.

Подсјетимо, оснивање овог центра је један од кључних активности  Стратегије развоја индустрије Републике Српске, а процес формирања центра се реализује уз подршку Свјетске банке у оквиру ФЕДЕП пројекта (Forest Economy Development Project).

У наредном периоду је најављен састанак на ком ће, осим представника министарства и Универзитета у Бањој Луци учествовати и представници Свјетске банке.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.