Sign In

Одржана сједница Савјетодавног одбора Гарантног програма

Објављено:

Савјетодавни одбор Гарантног програма одржао је у четвртак, 19.01.2023. године сједницу на којој је разматран Извјештај о спровођењу Гарантног програма подршке привреди за ублажавање посљедица пандемије „COVID 19",  са релевантним економско финансијским показатељима, као и потребу за продужење спровођења програма у наредном периоду.

На сједници је констатовано да је Гарантни програм оправдао свој циљ, олакшао приступ финансијским средствима за привредне субјекте – микро, мала и средња предузећа, издавањем гаранције за обезбјеђење потраживања по кредиту одобреном од финансијске организације.

У периоду имплементације Гарантног програма (закључно са новембром 2022. године) подржана су 403 кредита привредних субјеката  у укупном износу од 57.875.629,00 КМ, путем издавања гаранција Гарантног фонда Републике Српске у укупном износу од 40.512.940,30 КМ, при чему је највећи број подржаних кредита  био у сектору прерађивачке индустрије, након чега слиједе сектори трговине, саобраћаја, грађевинарства, пољопривреде и области пружања смјештаја и угоститељства.

Имајући  у виду наведено, Савјетодавни одбор иницира продужење подршке привредним субјектима за побољшање ликвидности, сада у  условима тренутних инфлаторних кретања, те ће у наредном периоду усмјерити свој рад у правцу дефинисања новог гарантног програма.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.