Sign In

Петричевић: Заједничким напорима наставити јачати привредну сарадњу

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић и министар трговине и туризма Сузана Гашић састали су се данас са делегацијом Уралске регије, која борави у дводневној посјети Републици Српској, а састанку у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Делегација Владе Републике Српске је овом приликом истакла да је Руска Федерација други по величини страни улагач у Републику Српску, те да међусобна сарадња двије земље превазилази економски аспект, знајући за културну, националну и историјску повезаност руског и српског народа.

Министар Петричевић је привреднике из Уралске регије упознао са повољним условима пословања и предностима за улагање у Републику Српску, као и подстицајима за улагања на које страни инвеститори могу рачунати под једнаким условима као и домаћи привредни субјекти.

Министар Гашић упознала је представнике Уралске регије са могућностима остваривања сарадње у областима трговине и туризма, са посебним освртом на привлачење инвеститора и туриста из Русије у Републику Српску. Гашићева је истакла да Република Српска располаже значајним туристичким потенцијалима у бањском, руралном и еко-туризму који су посебно привлачни туристима из Русије, те изразила опредјељење да у наредном периоду сарадња Републике Српске и Уралске регије буде интензивирана, али и унапређења кроз заједничке пројекте институција Републике Српске и ове регије.

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде представили су потенцијале у области пољопривредне производње и могућности сарадње, те пласмана производа из Републике Српске на руско тржиште. Они су истакли да постоји интересовање домаћих пољопривредника за набавку механизације и опреме од руских партнера.

Делегацију из Руске Федерације предводилo je руководство Завода „Трактор", једног од највећих произвођача мини трактора у Русији и Фабрике „Златдекор", која се бави израдом стилског оружја и сувенира, те други привредници и предузетници из Уралске регије.

Саговорници су се усагласили да ће заједничким напорима наставити јачати привредну сарадњу, међу којима је могућност за склапање мини трактора у Републици Српској, те отворити нове пословне могућности за размјену добара и повећање спољнотрговинске размјене између Републике Српске и Руске Федерације.

Током састанка је презентована кампања под називом „Српска – Република могућности" којом су представљени сви привредни потенцијали кроз промотивни видео спот и брошуру на руском језику, с нагласком на индустријски сектор, као и у областима туризма, пољопривреде и енергетике.

С обзиром да је један од стратешких циљева Владе Републике Српске промоција инвестиционих потенцијала, коју надлежна министарства континуирано спроводе,  ове активности ће се реализовати и у будућности, како би се Република Српска представила као препознатљиво и привлачно пословно окружење за инвестирање.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.