Sign In

Петричевић: Привући инвеститоре покретањем слободних зона

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је у Tребињу да је покретање слободних индустријских зона велика шанса Републике Српске због њеног географског положаја, те да су оне значајне за привлачење инвеститора који ће имати производњу ослобођену плаћања ПДВ-а и царина.

Петричевић је навео да би прва слободна зона у Српској могла бити отворена до краја ове године и да очекује да ће привући значајан број инвеститора и отварање радних мјеста.

"Цијели процес је у току, припремају се елаборати, документација, инфраструктура. Реално је да можемо рећи да би до краја године могли имати ту прву слободну зону. Видјећемо да ли ће то бити прва пословна зона овдје у Tребињу или у Братунцу јер и тамо постоји иницијатива", рекао је Петричевић, новинарима након састанка са предсједником Подручне привредне коморе Tребиње Душком Пантовићем и локалним привредницима.

Он је истакао да је циљ привлачење инвеститора у Херцеговину и Републику Српску управо кроз слободне зоне, додавши да град Tребиње припрема и да ће поднијети потребну документацију према Министарству.

Он је истакао да то даје могућност и домаћим и страним инвеститорима да успјешније и конкурентније послују у тим зонама.

"Отварањем слободних зона обезбиједиће се нова радна мјеста, а познато је и да су плате запослених у слободним зонама много веће, што нам је и циљ да задржимо радну снагу и направимо привредни амбијент привлачан за инвеститоре", рекао је Петричевић.

Он је као позитиван примјер навео слободну зоне Пирот у Србији, која је једна од најуспјешнијих.

"Обишли смо са привредницима ту слободну зону и користили смо њихова позитивна искуства која желимо да примијенимо и у Републици Српској", рекао је Петричевић.

Он је навео да је на састанку у Tребињу било ријечи и о проблемима које имају привредници у Херцеговини, истакавши да се из године у годину Влада Српске одобрава већа средства за подршку привредницима, прије свега, прерађивачкој индустрији, посебно за набавку нових технологије, што је кључно за одржавање позитивне привредне активности у Српској.

Пантовић је рекао да је са министром разговарано о томе како побољшати статус привредника из Tребиња и Херцеговине, те да је циљ посјете министра да се лично увјери да су компаније које су добиле подстицаје ресорног министарства тај новац уложиле у развој и нове технологије.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић

је у наставку посјете обишао погоне привредног друштва „Динеко" из Требиња гдје је присуствовао организованој вакцинацији радника, а потом обишао и погон компаније „Монтинг енергетика" у Билећи, гдје је са руководством компаније разговарао о пословаљу овог приврредног субјекта, актуелној привредној ситуацији на подручју Херцеговине, плановима и мјерама подршке Владе Републике Српске.




Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.