Sign In

Петричевић на отварању пословнице ИРБ-а у Приједору

Објављено:

​У Приједору је данас отворена пословница Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске, а на свечаности која је уприличена тим поводом учествовао је и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Министар Петричевић је поздравио ову активност и рекао да томе треба тежити и у будућности како би привредници брже долазили до информација о квалитетним кредитним средствима којима би обезбиједили и боље пословање.

„Сарадња Министарства привреде и предузетништва са Инвестиционо-развојном банком Републике Српске и Гарантним фондом Републике Српске је на дневној основи, с обзиром на то да смо уско повезани, и мислим да је значајан сваки вид подршке и од Владе и ИРБ-а према привредницима", додао је Петричевић.

Петричевић је нагласио да су актуелни показатељи и трендови о стању привреде Републике Српске позитивни и да се, ако се настави у том правцу, ове године могу очекивати добри резултате у привредном сектору.

„Чињенице из првог квартала нам показују то, уколико узмемо да је двије трећине субјеката из прерађивачке индустије пословало позитивно у првом кварталу, наши привредници су се успјели снаћи уз мјере Владе и ми ћемо наставити у континуитету да радимо и даље", рекао је он.

Вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац изјавио је да се данас реализује нова политика ове финансијске институције о заступљености широм Републике Српске на регионалном принципу и да је ово најјаснија порука Владе Српске о снажном развоју како града Приједора тако и цијеле регије.

„Ово ће највише значити нашим грађанима и привредницима с обзиром на то да ИРБ има најквалитетнија средства у Републици Српској, са најнижим каматама, најдужим роком отплате, најквалитетнијим грејс-периодима. Ми смо и у протеклом периоду доказали да смо квалитетан партнер нашим привредницима", истакао је Врховац.

Он је навео да ширење ИРБ-а јасно говори о стабилности те банке и пословању, да Приједор и цијела регија имају партнера за пласмане привреди и грађанима, а да ће на овај начин ИРБ имати најквалитетније информације директно од привредника са цијеле територије.

„Искористићу ову прилику да најавим од 17. до 19. јуна прву инвестиционо-развојну конференцију Инвест Српска, која ће бити одржана у Лакташима у хотелу Сан. ИРБ ће закључке са конференције понудити Влади на разматрање и надамо се да ће они бити саставни дио званичне економске политике Републике Српске", најавио је Врховац.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је ИРБ од оснивања до данас дао огроман допринос развоју Српске, нарочито привреде, да се то наставља и да је виђена позитивна улога ИРБ-а и у доба економске кризе, али и пандемије.

Видовићева је истакла да се максимално изашло у сусрет привредним субјектима, што и јесте задатак ИРБ-а, те да јој је драго што је ова банка шири.

„Ово је прва пословница у Републици Српској и мислим да тако треба и наставити, а циљ је да се приближи начин пословања, све могућности које пружа ИРБ, да не би привредници морали да долазе у Бањалуку по те информације", навела је Видовићева.

Након свечаности отварања регионалне канцеларије ИРБ-а, одржана је регионална конференција о актуелном стању и перспективама пословања за привреднике са подручја Приједора.

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.