Sign In

Република Српска препозната као једна од најповољнијих дестинација за пословно инвестирање у Европи

Објављено:

Република Српска је према анализи часописа „Фајненшл Тајмс" изабрана за једну од 10 малих европских региона будућности у категорији стратегије привлачења страних улагања.

Република Српска је од стране „ФДИ интелиџенс" (као дијела угледног часописа „Фајненшл Тајмс") рангирана на високој седмој позицији, те је захваљујући укупној стратегији за промоцију улагања препозната као једна од најповољнијих дестинација за пословно инвестирање у Европи.

Рангирање Европских региона будућности 2023. године упоредило је најперспективније инвестиционе дестинације широм Европе, а поред Републике Српске на листи су региони из Ирске, Швајцарске, Њемачке, Аустрије, Литваније, Бугарске и Србије.

Ове године је узето у обзир 370 градова и 148 европских региона подијељених у три групе: велике, средње и мале регионе. Рангирање је извршено кроз пет подкатегорија: економски потенцијал, пословно окружење, повезаност, људски капитал и услови живота, те ефикасност.

Награда представља значајну промоцију Српске на међународној мапи локација за инвестирање и резултат је континуираних активности које се у циљу привлачења страних инвестиција системски проводе у Влади Републике Српске.

Министарство привреде и предузетништва је у септембру 2022. године поднијело апликацију наводећи главне елементе стратегије за привлачење страних улагања, предности локације, мјера за задржавање постојећих инвеститора и привлачење нових, маркетиншки слоган као и примјене дигиталних алата.

Признања су у својим категоријама добили и Град Лакташи који је проглашен за најпожељнији микро град за инвестирање у Европи за 2023. годину у категорији трошковне ефикасности, као и Град Требиње за стратегију привлачења страних улагања у категорији микро градова.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.