Sign In

Поднесено више од 200 захтјева за подстицај за повећање плата, рок истиче 1.3.

Објављено:

 

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске запримило је, закључно са данашњим даном, више од 200 захтјева привредних субјеката за подстицај за повећање плате радника за обрачунски период јул-децембар 2020. године.

Привредни субјекти који су извршили повећање плате имају могућност да до истека рока, 01.03.2021. године, поднесу захтјев за наведени обрачунски период путем апликације „е-подстицај" која се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва.

Када је ријеч о до сада пристиглим пријавама ради се о правним лицима и предузетницима који запошљавају укупно 14.641 радника,  a подстицај је тражен за 6.813 радника.

Службеници министарства су у сарадњи са Пореском управом Републике Српске приступили провјери испуњености услова за остваривање права на подстицаје, а по истеку рока за пријаву ће бити обрађени сви пристигли захтјеви и након издавања рјешења ће бити реализована исплата подстицајних средстава.

Подсјетимо, право на подстицајна средства имају привредна друштва и предузетници, који су повећали плате запослених у односу на почетну плату из марта 2019. године, а испуњавају опште и посебне услове Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, док је измјеном и допуном закона уведена могућност да привредни субјект може остварити право на подстицај и за раднике са којима је засновао радни однос и послије марта 2019. године.

Поменутим законом предвиђена су подстицајна средства за повећање плате радника запослених у привредним субјектима у два обрачунска периода, од којих један траје од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у једној календарској години, док се износ подстицаја за повећање плате радника утврђује према сљедећим критеријумима:

1)   уколико  је почетни износ плате радника виши од 550 КМ, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара 70% вриједности од плаћених доприноса на повећање плате,

2)   уколико је почетни износ плате радника једнак или виши од најниже плате у Републици Српској, али не прелази износ од 550 КМ, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара 30% вриједности од плаћених доприноса на повећање плате.

Привредним субјектима у Републици Српској је у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске, током 2020. године исплаћено укупно 8.035.997 КМ на име подстицаја за повећање плата радника.  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.