Sign In

Петричевић за РТРС: Мјере су испуниле очекивања привредника

Објављено:

​Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић је гостујући у Дневнику плус исткао да су мјере Владе Српске биле адекватне и да ће пружити подршку привреди у току епидемије изазване вирусом корона.

- Мјере су испуниле очекивања и биле су адекватне, како за привреднике, тако и за раднике. Јавност је већ упозната са мјерама које је Влада донијела у вези пандемије. У марту мјесецу те су одлуке односиле се на уплату примања за све оне који нису могли радити. То обухвата око 40.000 радника и око 16 милиона марака. За април тај опсег је проширен - нагласио је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Петричевић је додао да су неке мјере Владе ФБиХ биле неадекватне, као и расподјела међународних средстава, али да је Влада Српске обезбједила ликвидност буџета, и несметано исплаћивање пензија и свих осталих потреба. 

Он је истакао да су се послодавци у овом кризном времену понашали веома одговорно.

- Влада Републике Српске је одмах на почетку била децидна и сама одлука послодаваца је била у том правцу, односно давала је повјерење. Послодавци су слушали оно што је Влада говорила о чувању радних мјеста. У региону је било проблема са отказима, а ми можемо рећи да су наши подаци јако оптимистични - изјавио је Петричевић.

У том контексту Петричевић је навео да је на бироима Завода за запошљавање пријављено 3.000 радника, од којих је 1.500 имало уговор на неодређено, те нагласио да је истовремено дошло и до повећања запослених лица у појединим секторима дјелатности.

Међу тим секторима су, како је навео, прерађивачка индустрија, затим индустрија коже, текстила и обуће, гдје је дошло до преусмјеравања производње, као на примјер производње заштитних маски.

Према његовим ријечима, постоје примјери таквих фирми које су оствариле озбиљне, дугорочне уговоре са инопартнерима и које сада имају потребу за новим запошљавањем.

Петричевић је нагласио да ће се посвећивати већа пажња дигиталном пословању јер је ситуација са вирусом корона показала да она привредна друштва која су ушла у процес дигитализације у ранијем периоду "сада то могу и да наплате". Додао је да су такве компаније забиљежиле већи ниво промета и свега осталог битног за пословање.

https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=90826&fbclid=IwAR0yIQdYtWqwgUXt1MTtNllzgBG871Tz8p1LaB79d1D-C5XwqazzyYfgafYПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.