Sign In

Петричевић: Слободна зона да заживи до краја године

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је данас да се нада да би слободна зона у Републици Српској могла да заживи до краја године.

- Министарство привреде носилац је Закона о слободним зонама у Републици Српској и у заједничком раду са нивоом БиХ циљ нам је да оформимо прве слободне зоне у Републици Српској које ће имати битне сегменте и на неки начин одговорити свим потребама пословања унутар слободних зона, као што је случај са слободном зоном у Пироту - истакао је Петричевић.

Он је рекао новинарима да је на панелу "Слободне зоне – стварање услова за привлачење инвеститора" у оквиру конференције  на Јахорини "Global Business Executive Retreat 2021" договорено да ће бити настављена сарадња и да је добро да постоји интерес свих нивоа власти у БиХ за слободне зоне.

- У наредном периоду ћемо организовати заједничку посјету слободној зони у Пироту и даље користити сва њихова искуства у пословању и оснивању - најавио је Петричевић.

Он је навео да очекује да први захтјев за оснивање слободне зоне дође из Требиња, а да је у завршној фази елаборат за формирање слободне зоне у Братунцу.

- Додатна предност је та што ћемо кроз тај елаборат моћи да, у складу са закључком са заједничке сједнице влада Србије и Српске, упутимо иницијативу Влади Србије, која ће инвестирати у инфраструктуру слободних зона 10,5 милиона евра, што омогућава да реално можемо очекивати да таква слободна зона заживи у Републици Српској, надам се и до краја ове године - нагласио је Петричевић.

Он је навео да у томе у овим околностима велика шанса за привлачење страних инвеститора, с обзиром да је глобални тренд да се инвеститори на неки начин повлаче из земаља Блиског истока, Азије и да траже нове локације у Европи.

- Ту су наше огромне предности, као што је близина ЕУ, као и инфраструктура која се унапређује из године у годину. Све нам то даје могућност да кроз формирање слободних зона привучемо инвеститоре, не само стране, већ и домаће, који прије свега извозно послују - додао је Петричевић.

Он је навео да су плате у слободним зонама знатно веће него ван њих, "јер управо на основу бенефита које привредници добијају, имају могућност да дођу до квалитетније радне снаге и адекватно је плате".
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.