Sign In

Петричевић у Врању: Циљ отварање нових погона Јумка у Српској

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је данас, 19.07.2021. године Холдинг компанију Памучни комбинат „Јумко" а.д. у Врању у Републици Србији гдје се састао са генералним директором компаније Браниславом Трајковићем.

Циљ данашње посјете била је могућност за интензивирање постојеће сарадње и  наставак улагања „Јумка" у текстилни сектор Републике Српске, а током сусрета се разговарало о досадашњим активностима водеће текстилне компаније из Србије и будућим плановима који ће се огледати у отварању нових производних погона у Српској.

„Наша сарадња је у протекле двије године била интензивна и на обострано задовољство. Оно што нам је у будућности циљ јесте да кроз заједничку сарадњу обезбједимо тржиште широм Европе и свијета и ту ћемо наступати заједничким снагама и на тај начин реализовати отварање нових погона Јумка у Републици Српској", рекао је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва у Влади Републике Српске.

Министар Петричевић је овом приликом истакао да је идеја да се нови погон отвори у Херцеговини, с обзиром да на овом подручју постоји искуство и традиција текстилне индустрије и гдје већ постоји радна снага може одговорити захтјевима текстилне индустрије.

Он је додао да се, након посљедње заједничке сједнице влада Републике Србије и Републике Српске, сарадња продубљује и да је у току реализација пројекта улагања у инфраструктуру Подриња, што ће бити од користи становништву са обје стране Дрине, те навео да је, у циљу привлачење инвеститора и економског развоја овог краја, за ове намјене издвојено 10,5 милиона евра.

Такође, министар Петричевић је указао и на могућност сарадње са врањском компанијом „Симпо", с обзиром на чињеницу да дрвна индустрија има велики удио у привреди Републике Српске.

Бранислав Трајковић, генерални директор компаније Јумко је подсјетио да је почетком 2020. године, уз посредовање предсједника Републике Србије Александра Вућића, „Јумко" отворио фабрику у Дрвару, у коју је уложено 500 хиљада евра и гдје је запослено 100 радника.

„Од тада ми имамо изузетно добру сарадњу са Владом Републике Српске, конкретно са Министарством привреде и предузетништва Републике Српске. Заједничку сарадњу сваког дана побољшавамо, у смислу административне помоћи, помоћи у тражењу тржишта, не само у Републици Српској и Босни и Херцеговини, него и шире, тако да ћемо ту сарадњу наставити у наредном периоду", рекао је Трајковић.

Министар Петричевић је заједно са генералним директором Јумка обишао производне погоне гдје се упознао са комплетним процесом производње, од примарне до финалне, односно од производње памука до готових одјевних предмета, као и изложбени простор гдје је представљена модна конфекција и намјенски производни програм за војну индустрију.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.