Sign In

Петричевић са Фелдер о пословној сарадњи Републике Српске и Швајцарске

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић  одржао је у сриједу, 31. марта, састанак путем видео линка са Шантал Фелдер (Chantal Felder) замјеницом директорице за међународну сарадњу у Амбасади Швајцарске у БиХ.

Петричевић и Фелдер су разговарали о могућностима за економску сарадњу Републике Српске и Швајцарске, те истакли опредјељење Министарства привреде и предузетништва и Амбасаде Швајцарске да буду контакт тачка са потенцијалним инвеститорима из Швајцарске.

Саговорници су навели примјере постојеће пословне сарадње између компанија из Републике Српске и Швајцарске, те оцијенили да постоји још простора за привлачење страних инвестиција у Републику Српску.

Петричевић је саговорницу упознао са досадашњим активностима Министарства привреде и предузетништва на привлачењу страних инвестиција и представио кампању под називом „Српска – Република могућности", као и веб сајт намијењен страним инвеститорима који је доступан на адреси https://investsrpska.vladars.net.

Фелдер је представила могућности за јачање пословних односа и интересовања швајцарских инвеститора који желе да започну своје пословне активности на простору Републике Српске из сектора текстила, дрвне и металне индустрије.

Она је рекла да Амбасада Швајцарске, кроз Програм сарадње са Босном и Херцеговином 2021-2024, пружа подршку кроз различите програме, међу којима је програм за локални економски развој, као и програми за промоцију стартап предузећа и унапређење стручног образовног система. Интерес Швајцарске огледа се и у повољнијем окружењу за развој микро, малих и средњих предузећа и за формирање слободних зона, као и да су кроз одређене програме већ присутни у појединим локалним заједницама кроз инфраструктурне пројекте.

Петричевић и Фелдер су изразили наду да ће се у наредном периоду истражити нове могућности за интензивнију сарадњу, те најавили наставак комуникације и сусрета у циљу стварања повољнијих услова за подстицање улагања у привреду Републике Српске.

Швајцарска представља осмог по величини инвеститора са укупним улагањима од 151,8 милиона КМ у Републику Српску до краја 2019. године и заузима 11. мјесто на листи земаља са којима Српска остварује највећи спољнотрговински промет, а који је у 2020. години повећан за 10 одсто.

Швицарски програм промоције извоза (SIPPO) који подржава Швајцарска фондација за међународну сарадњу и развој, пружа подршку развоју бизниса, првенствено извозно спремним компанијама у БиХ из сектору текстила, техничког дрвета љековитог и ароматичног билја и шумских плодова. На овај начин олакшан је приступ  на нова тржишта, те омогућена шанса за повећаван извоз и запосленост у компанијама из кључних сектора користећи дугорочне мјере промоције извоза.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.