Sign In

Састанак са представницима пословне заједнице о додјели подстицаја за диркетна улагања

Објављено:


Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић одржао је данас састанак са директором Привредне коморе Републике Српске Пером Ћорићем, предсједником Уније удружења послодаваца Републике Српске Сашом Тривићем и директором Уније удружења послодаваца Републике Српске Сашом Аћићем, на ком је разговарано о изради Уредбе за додјелу подстицаја за диретна улагања у 2021. години.

Министар Петричевић је овом приликом истакао да је уважен значајан дио добијених коментара од стране пословне заједнице, а да ће се приједлог Уредбе наћи на сједници Владе Републике Српске у четвртак, 08.04.2021. године.

Петричевић је рекао да је наведеном Уредбом прописано да привредни субјекти који имају сједиште у Републици Српској, а који су започели набавку нове технологије и опреме од 01.01.2021. године, те исту нису окончали до момента расписивања позива или планирају инвестирати у нову технологију и опрему, могу остварити право на подстицајна средства. Такође, Уредбом је дефинисана вриједност оправданих улагања у износу од минимално 50.000 КМ, што је у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске.

Према ријечима Петричевића, на текућем гранту за подршку развоју привреде и побољшању ефикасности пословања и увођења нових технологија за 2021. годину налазе се четири милиона КМ, а средства су ове године дијелом суфинансирана од Свјетске банке – Међународне банке за обнову и развој.

Министар Петричевић је рекао да ће Јавни позив за додјелу средстава бити расписан средином априла, те да ће Планом утрошака средстава бити дефинисано да право на подстицајна средства остварују привредни субјекти из надлежности Министарства привреде и предузетништва. Ријеч је о привредним субјектима чија је претежна (основна) дјелатност из сектора Ц – Прерађивачка индустрија и то од Ц13 до Ц17, Ц22, Ц23 и од Ц25 до Ц33.

Петричевић је подсјетио да је обрада захтјева за подстицаје за 3. обрачунски период у завршној фази, те да ће у току ове седмице почети исплата по рјешењима. Ове године за ове намјене планирано је 5 милиона КМ.

Он је нагласио да је у складу с Акционим планом рада Владе Републике Српске и Министарства привреде и предузетништва на јесен предвиђена анализа примјене Закона о подстицајима у привреди Републике Српске.

Саговорници су се усагласили да ће у складу са горенаведоним активностима бити формирана и радна група за израду анализе наведеног Закона, а коју ће поред органа јавне управе чинити и представници Привредне коморе Републике Српске и Уније удружења послодаваца Републике Српске. Циљ је да се након детаљне анализе ефеката подстицаја пронађе најбољи модалитети за растерећење рада у привреди у наредном периоду.

Такође, саговориници су се усагласили да је у складу са постојећим законодавним оквиром потребно размотрити израду новог пројекта трајног карактера намијењеног привредним субјектима који су опредјељени за велике инвестиције у Републици Српској.

  
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.