Sign In

Усвојена Стратегија развоја малих и средњих предузећа Републике Српске

Објављено:

Влада Републике Српске је на 116. сједници одржаној 08.04.2021. године усвојила Стратегију развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за период 2021-2027, која је предвиђена Акционим планом за реализацију мјера Владе Републике Српске за 2021. годину.

Документ је усклађен је са Европским актом за мала и средња предузећа, који даје препоруке за регулисање свих битних активности за ову област, чиме су дефинисани нови инструменти за подршку и узети у обзир захтјеви у вези европских интеграција, док је усвајање Стратегије нарочито важно и због надлежности Републике Српске у овој области.

Стратегијом су одређени основни мисија, визија, стратешки циљеви, носиоци и средства за развој малих и средњих предузећа. Стратешки циљеви и приоритети су:

Као стратешки циљ број 1 одређени су обнављање и раст предузетничке дјелатности у Републици Српској, које обухвата активности везане за опоравак привреде након пандемије, предузетништво младих и предузетништво жена, побољшање окружења за предузетништво и развој друштвеног предузетништва.

Као наредни стратешки циљ одређено је јачање конкурентности малих и средњих предузећа у глобалним  ланцима вриједности ће се реализовати кроз побољшање окружења и приступа финансијама за мала и средња предузеШћа, стандардизацију и интернационализацију и развој пословних вјештина.

На крају, као стратешки циљ постављен је раст учешћа производа, услуга и сектора заснованих на знањима и иновацијама у структури малих и средњих предузећа, које ће се реализовати кроз развој пословних вјештина за мала и средњих предузећа, иновације и дигитализацију пословања и прелаз ка зеленој економији.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.