Sign In

Петричевић и Шеранић на представљању система за скенирање и дезинфекцију

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић данас су у Добоју присуствовали представљању прототипа мобилног техничког система намијењеног за скенирање и дезинфекцију, који су за борбу у превенцији вируса корона конструисале добојске фирме "Енерготехника" и "МБА".

Петричевић је захвалио менаџменту "Енерготехнике" и "МБА", које су заједничким залагањем успјеле да остваре производњу контејнера за дезинфекцију, који, прије свега, има потребу да одговори данашњој ситуацији узрокованој епидемијом вируса корона.

- То је примјер како ствари које долазе са пандемијом могу бити шанса привредницима да дођу до иновације која се може видјети овдје - рекао је Петричевић, те додао да су многа предузећа у Српској прилагођавала радне услове потребама тржишта.

Шеранић је похвалио компаније које су су израдиле прототип истакавши да свака криза подстакне људе да у заједници одговоре на неки свој начин.

- Имао сам прилике да тестирам производ и свакако да има све основне карактеристике које су потребне да у тријажи лица која улазе у неки колективни смјештај, може да помогне у смислу контроле једног човјека, а да се обави све у смислу мјерења тјелесне температуре, дезинфекције при уласку било да се ради о рукама које су отворене и изложене, било да се ради о самој обући - истакао је Шеранић.

Представник "Енерготехнике" Перица Гојковић навео је да је ријеч о прототипу мобилног, техничког система за скенирање, намјењеног за контролу лица која улазе у разне објекте којим би управљао оператер из контролне собе.

Он је рекао да је систем преносив и опремљен техником која омогућава аутоматско отварање врата на улазу и излазу, бесконтактно мјерење тјелесне температуре термалном камером, уређајем за дезинфекцију просторије, те аутоматском регулацијом система за дезинфекцију ногу, руку, уз санитарије за прање руку, као и видео-надзор, систем вентилације, клима-уређај, електронску евиденцију и меморисање лица која улазе у објекат.

Он је навео да је систем направљен од технологија до којих се могло доћи у БиХ, те да је цијена једног контејнера, у зависности од опремљености, од 30.000 до 60.000 КМ.

Гојковић је истакао да ће најмање десетак система бити пласирано на тржиште БиХ у наредних неколико мјесеци, за чију израду, када доспије у серијску производњу, треба до четири дана.

Представник фирме "МБА" Сабрина Бајрактаревић каже да је улога ове фирме била техничка и да је ријеч о комплексном склопу радова.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.