Sign In

Свечано отворена зграда "Палате правде" у Требињу

Објављено:

​Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић, шеф делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер, градоначелник Мирко Ћурић те предсједник Окружног суда Бојан Стевић званично су данас, у Требињу отворили новоизграђену "Палату правде" .

У овом објекту убудуће ће радити три правосудне институције - Основни суд, Окружни суд и Окружно јавно тужилаштво Требиње.

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да је зграда „Палате правде" само техничка претпоставка за доношење правде, наводећи да га посебно радује шестомјесечни извјештај о раду требињског правосуђа који је веома добар.

"Увијек ћу рећи да може боље. Сада немамо ниједну техничку препреку за још бољи рад и још боље резултате", навео  је  министар Касиповић и додао да је владавина права обавеза, те да сваки човјек који уђе на врата ове зграде има право на апсолутну правду коју мора добити.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да ће нова зграда правосудних институција омогућити да се у њој доноси правда људима, од које и зависи владавина права.

"Обезбјеђивање владавине права и независност судског система су темељне вриједности ЕУ и ако се желите прикључити земљама ЕУ - треба да радите на владавини права", додао је Сатлер.

Предсједник Окружног суда Tребиње Бојан Стевић рекао је да правосуђе херцеговачке регије заслужује један модеран објекат каква је "Палата правде".

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је истакао да је отварање "Палате правде" отварање једне од најважнијих институција како нашег града, тако и цијеле херцеговачке регије.

Он је изразио наду да ће требињске судије и тужиоци имати што мање посла, али да ће оне предмете који буду пред њима обрадити на најбољи могући начин, на задовољство правде и правичности - као важних принципа демократског и друштва заснованог на владавини права.

Изградњу "Палате правде" у Требињу финансирала Европска унија у оквиру програма "Јачање владавине права".

Поред Министарства правде у Влади Републике Српске, услове за реализацију овог пројекта обезбиједили су град Требиње као и Високи судски и тужилачки савјет БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.