Sign In

Усвојен Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката

Објављено:

​Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас, у првом наставку Друге редовне сједнице, у Бањој Луци, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској.

Наведени закон дио је сета закона чија рјешења је потребно измијенити да би се обезбиједио наставак реформе регистрације привредних субјеката, те  створио правни основ за спровођење поступка регистрације пословних субјеката електронским путем.

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић је образлажући овај нацрт закона, навео да овај акт функционише у интеракцији са Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности и Нацртом закона о измјени Закона о привредним друштвима.

"Кључни ефекти примјене овог система се односе на додатно скраћење времена потребног за почињање пословне активности", рекао је министар Касиповић .

Измјенама и допунама овог акта врши усклађивање поступка регистрације са одредбама Закона о електронском потпису и Закона о електронском документу, на основу којих ће се издавати квалификовани електронски сертификат са пратећом смарт картицом, као физичким уређајем.

На основу сертификата и картице, подносилац пријаве електронским потписом потврђује свој идентитет у поступку регистрације пословних субјеката, као и осталим поступцима који се могу водити електронским путем у Српској.

Увођење овог сервиса један je од првих корака у интензивирању активности у увођењу система електронске управе, будући да ће корисници добити електронске профиле са дигиталним сертификатима које могу користити и за остале електронске услуге.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.