Sign In

Пооштрени услови за именовање нотара

Објављено:

Влада Републике Српске утрдила је на 101. сједници, која је одржана данас, у Бањој Луци, Нацрт Закона о нотарској служби у Републици Српској.

У односу на важећи Закон измијењене су одредбе које се тичу службених сједишта и броја нотара на начин да се за подручје сваке јединице локалне самоуправе у Републици Српској одређује једно службено сједиште нотара. Број нотара у службеном сједишту одређује се узимајући у обзир годишњи број исправа које се нотарски обраде, степен развијености јединице локалне самоуправе као и интерес грађана.

Пооштрени су услови за именовање нотара те су прописана овлаштења помоћницима нотара да обављају све послове осим нотарске обраде исправа и оставинског поступка.

Побољшане су одредбе везане за дисциплинску одговорност нотара те за надзор над радом нотарa. 

Посебна пажња посвећена је правној сигурности, стога је прописано да ће нотар по службеној дужности, а на терет странке, одмах након закључења правног посла чији је предмет пренос или стицање власништва или других стварних права на непокретностима, поднијети захтјев за упис у јавне евиденције ради провођења закљученог правног посла.

Нацрт Закона о нотарској служби у Републици Српској ће у наредном периоду бити упућен и у скупштинску процедуру.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.