Sign In

Повећати транспарентност рада непрофитних организација

Објављено:

Mинистар правде у Влади Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да је примарни циљ усвајања Приједлога закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, повећање транспарентности и јавност њиховог рада.

„Рад непрофитних организација у Републици Српској основаних у складу са Законом о удружењима и фондацијама, које финансијски или на други начин помажу страни субјекти, њихово политичко дјеловање и политичке активности као агената страног утицаја, до данас није уређено законом, чиме се могу створити претпоставке за урушавање уставног уређења, правног поретка Републике и могу чинити штетне посљедице на рад органа и организација Српске," рекао је министар Букејловић.

Он је подсјетио на то да је Закон о удружењима и фондацијама Републике Српске уредио питања оснивања, поступак регистрације, унутрашњу организацију и престанак рада удружења и фондација, те подсјетио да није регулисао питање јавности рада непрофитних организација.

„С обзиром на то да наведеним законом није регулисана јавност рада непрофитних организација, ова правна празнина ствара могућност политичког дјеловања ових организација и утицаја на уставноправни поредак Републике Српске", навео је Букејловић.

Он је додао да се из тог разлога при Министарству правде успоставља Регистар непрофитних организација које финансијски или на други начин помажу страни субјекти, те политичко дјеловање и политичке активности непрофитних организација које их одређују као агенте страног утицаја.

Министар Букејловић је навео да Приједлог у односу на Нацрт закона има одређених измјена које су резултат прихваћених приједлога, примједаба и сугестија изнесених на сједници Народне скупштине Републике Српске, јавној расправи, те писаним путем.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.