Sign In

Борба против короне у затворима РС, у Фочи вакцинисано 82 одсто осуђеника

Објављено:

У свих шест казнено-поправних завода, у Бањој Луци, Источном Сарајеву, Бијељини, Добоју,Трeбињу и Фочи организвана је и обављена вакцинација.

 

Осуђеним лицима у Српској омогућено је вакцинисање против вируса корона па је тако у Казнено-поправном заводу (КПЗ) Фоча прву дозу вакцине већ примило 82 одсто осуђеника, потврђено је за "Независне новине" из Министарства правде Републике Српске.

"С обзиром на то да је у Републику Српску стигла значајна количина вакцина различитих произвођача, као додатну превентивну мјеру Министарство правде и казнено-поправни заводи у Републици Српској су у сарадњи са надлежним домовима здравља учинили доступним и овај вид заштите против вируса корона и организовали имунизацију", напомињу из ресорног министарства.

Како додају, за сва лица лишена слободе која су се добровољно опредијелила за вакцинацију, односно изразила жељу да буду вакцинисани, обезбијеђене су вакцине те је у свих шест установа - у Бањој Луци, Источном Сарајеву, Бијељини, Добоју, Требињу и Фочи - организована и обављена вакцинација.

"Казнено-поправни заводи овим су показали јединствен примјер бриге за осуђеничку популацију јер је ова врста заштите, која се пружа свим грађанима Републике Српске, омогућена и лицима која се налазе у притвору или на издржавању казне затвора", рекла је у изјави за "Независне новине" Сања Џомбић, портпаролка Министарства правде Републике Српске.

Према њеним ријечима, битно је напоменути да је вакцинација добровољна, али, како истиче, да би била ефикасна кључно је да се већина осуђеничке популације вакцинише јер вакцинисањем штите себе и особе с којима долазе у контакт.

 

У Фочи организована вакцинација за 136 затвореника

 

"Највише опредијељених за овај вид заштите против вируса корона забиљежен је у Казнено-поправном заводу у Фочи. Ова установа је у сарадњи с Институтом за јавно здравство РС - Регионални центар Фоча организовала вакцинацију за 136 затвореника, тако да је вакцинација првом дозом вакцине већ извршена за 82 одсто осуђеничке популације која се налази у овој установи", навела је Џомбићева.

У ресорном министарству додају да ће се вакцинација и ревакцинација затвореника у свих шест казнено-поправних завода у Републици Српској спроводити и у наредном периоду, у зависности од расположивих количина вакцина те распореда ревакцинације.

"Будући да се здравље не може купити, веома је важно да лица лишена слободе сама одлуче да ли ће се вакцинисати, али да би донијела исправне одлуке морају имати све потребне информације о сигурности и ефикасности вакцинације, њеном значају у заштити личног здравља, па смо им приближили вакцинацију да виде да то није страшно", нагласила је Џомбићева.

 

Тренутно без заражених

 

Број лица заражених вирусом корона која су била на издржавању казне затвора или у притвору у протеклом периоду био је минималан, док их тренутно уопште нема.

Из Министарства правде истичу да кривичне санкције и њихово извршење у специфичним условима као што је пандемија вируса корона представљају посебан изазов.

"Приоритет је дат заштити живота и здравља људи, док су друга загарантована људска права ограничена у складу са законским прописима и разумним границама њиховог ограничења, као што су привремени прекид кориштења права на ванзаводске погодности и рад затвореника ван казнено-поправних завода, прекид остваривања права на посјете чланова породица и других особа", нагласила је Џомбићева.

Након прве појаве вируса корона у Српској, како додају, издали су наредбу свим казнено-поправним заводима, која је обухватала сет мјера и смјерница за рад, како би се превентивно дјеловало и спријечило евентуално ширење пандемије вируса.

"Заражена лица су одмах била смјештена у одвојени колектив, који је намјенски предвиђен за евентуални смјештај затвореника код којих постоји сумња на инфекцију вирусом корона", истичу за "Независне новине" из Министарства правде РС.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.