Sign In

Помоћник министра пољопривреде Чедомир Стојановић озваничио почетак радова на уређењу Дашнице

Објављено:

​Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Чедомир Стојановић озваничио је данас у Бијељини почетак радова на уређењу канала Дашница, чија је вриједност 2.351.500 евра без ПДВ-а.
"Ово је један од битнијих пројеката који се финансира из средстава Владе Републике Српске, односно кредитних средстава Европске инвестиционе банке које је Влада намијенила за одбрану од поплава", рекао је Стојановић.
Он је навео да ће, осим овог пројекта регулације канала Дашница кроз градско језгро, у Бијељини бити урађена комплетна регулација каналске мреже, чиме ће град бити заштићен од брдских вода.
"Бијељина је у поплавама 2014. године имала велику штету од брдских вода, која је била већа и од штете које су изазвале ријеке Дрина и Сава", подсјетио је Стојановић.
Према његовим ријечима, уз завршен Савски насип у Семберији, након завршетка овог пројекта и најскоријом изградњом дринског насипа, Бијељина ће са великом сигурношћу бити заштићена од поплава.
Стојановић је рекао да се канал Дашница у Бијељини уређује дужином од 2,1 километар, уз уређење и 750 метара спојног канала, а за 20 дана биће уведен и извођач радова на уређењу Мајевичког ободног канала и Глоговца.
"Ово је само дио пројеката заштите од поплава које реализује Влада Републике Српске. Наредне недјеље почеће радови на санацији насипа у Градишци, у Српцу ће радови почети за мјесец дана, услиједиће и санација насипа у Броду и у Српској ћемо имати потпуну заштиту од ријеке Саве", истакао је Стојановић.
Наводећи да ће бити урађена и комплетна ободна каналска мрежа и регулисан добар дио водотока кроз урбане средине, Стојановић је рекао да се до 2021. године очекује добра заштита од поплава у Републици Српској.
На званичном почетку радова на уређењу канала Дашница у Бијељини директор Јавне установе "Воде Српске" Милан Кикић истакао је да је овај пројекат дио хитних мјера Владе Републике Српске на заштити од поплава.
Он је најавио да ће канал у Бијељини након овог уређења добити модеран, урбани изглед, као и рекреативни садржај са преко четири километра пјешачких и бициклистичких стаза на обје обале.
Извођач радова је бијељинско предузеће "Бук промет", а рок за завршетак 540 радних дана.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је новинарима да је основна намјена пројекта регулација воде и заштита од поплава, а канал ће након уређења бити ново лијепо уређено мјесто за одмор грађана.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.