Sign In

Промовисан знак за органску производњу

Објављено:

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је Српска, која је прва у БиХ усвојила законску регулативу о органској производњи, прва усвојила и знак којим ће бити обиљежени ти производи и који јасно говори да су то сертификовани органски производи произведени у Српској.

Пашалић је рекао да у Републици Српској до сада има око стотињак органских произвођача и да су у прошлој години површине на којима се одвијала органска производња износиле око 600 хектара, што је напредак у односу на претпрошлу када се та производња одвијала на 300 хектара.

"Желимо да у будућем периоду имамо и више органских произвођача и веће површине под органским производима", навео је Пашалић новинарима у Бањалуци, након промоције првог знака за органске производе.

Пашалић је додао да је у прошлој години у Српској и прва сточарска фарма ушла у систем органске производње.

Он је рекао да Министарство финансијски подржава произвођаче органске производње са 600 КМ по хектару или 600 КМ по грлу, а такође суфинансира и сертификат, са 50 одсто.

"Први пут смо ове године имали значајнију подршку из буџета, која ће у наредној години бити још и већа. Препознајемо перспективу и значај органске производње за Српску, а у будућем периоду ћемо обезбиједити да се она још боље развија", нагласио је Пашалић.

Према његовим рјечима, у Српској се органска производња настоји снажније подржати у складу са опредјељењем Владе Српске да се та подршка реализује тако да се за произвођаче обезбјеђује финансијска подршка и све оно што је потребно да би се та производња развијала.

Пашалић је указао да се на тржишту врло често појављују производи који се презентују као органски, а који немају сертификат, наглашавајући да се овим знаком отклања и та недоумица.

Предсједник органских произвођача из Републике Српске Радован Анђелић из фирме "Анђелић" из Требиња рекао је да је постојање оваквог знака веома важно јер су се органски произвођачи прибојавали појаве да се многи произвођачи декларишу као органски, а да то нису.

"Сада је врло битно да надлежна министарства и Инспекторат Републике Српске врше контролу и заштиту потошача од лажног представљања. Позната је појава да неко има органски сертификат, али да га има само за један производ, а којем је можда истекао рок", навео је Анђелић.

Ненад Новаковић, директор Сертификационе куће "Органик контрол систем" из Суботице, која има и своју пословну јединицу у Лакташима, рекао је да Српска има капацитета за производњу органских производа.

Новаковић је рекао да процес сертификације почиње тако да произвођач обавјештава ову сертификациону кућу да се жели пријавити у програм контроле и сертификације.

Он је навео да ова сертификациона кућа доставља заинтересованом свој информативни пакет са правилима и потребним обрасцем, а након потписивања уговора наступа период конверзије, односно период преласка са конвенционалне на органску производњу.

Новаковић је додао да период конверзије може трајати од двије до три године, а током тог периода се врши контрола производње.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.