Sign In

Усвајање Оквирног документа стратешког плана руралног развоја БиХ мора бити плод договора свих страна

Објављено:

​​Поводом саопштења појединих удружења пољопривредника из Федерације БиХ да због Републике Српскe није дошло до усвајања „државних докумената из области пољопривреде“, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подсјећа ова удружења да је пољопривреда, по Уставу, у надлежности ентитета.

Нетачни су наводи појединих медија да иза овога саопштења стоји „двадесет удружења из цијеле БиХ“, када је јасно да га потписују само удружења из Федерације.

Такође, нетачна је констатација да ће пољопривредници изгубити 90 милиона КМ, те је потребно је да се напусти политиканство и обмањивање јавности и пољопривредника. Овдје се не ради о директној помоћи пољопривредницима, већ о средствима за која ће квалитетом својих пројеката моћи конкурисати различити субјекти и аплицирати за средства.

Усвајање Оквирног документа стр​атешког плана руралног развоја БиХ, а који је постављен као услов ЕУ, мора бити плод договора и консензуса свих страна, уз уважавање сугестија и примједби које има Република Српска. Република Српска се од почетка залагала за принцип да се стратегија на нивоу БиХ направи на основу већ постојећих ентитетских стратегија. Република Српска има усвојену стратегију руралног развоја која се остварује, а удружења пољопривредника треба да се запитају да ли други ентитет има стратегију.

Напомињемо да Влада Републике Српске и ресорно Министарство и даље инсистирају да сам назив овог документа рефлектује његову структуру, те би у том смислу назив требао бити „Оквирни стратешки план руралног развоја у БиХ“. Сам документ би требао да, у структуралном и садржинском смислу, буде конципиран на модуларном принципу, што подразумијева јасно приказане стратешке приоритете руралног развоја за ентитете и  Брчко Дистрикт, те усаглашена оквирна стратешка опредјељења за рурални развој у БиХ која су коресподентна са приоритетима политике руралног развоја Европске уније за период 2014-2020. Уколико се ови критеријуми примјене у потпуности, усвајање стратешког документа неће бити спорно. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.