Sign In

На Јахорини свечано отворена гондола "Пољице"

Објављено:

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас су на Јахорини свечано отворили новоизграђену кабинску гондолу Пољице, два шестосједа, два ски-лифта и седам километара нових вјештачких оснијежених стаза.

Свечаној церемонији присуствовао је и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић и предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељко Елек, српски режисер Емир Кустурица, и многи званичици из јавног и политичког живота.
Велики инфраструктурни пројекти, ски-лифтови сидро и тањир, оспособљавање стазе за спуст послије 30 година, седам нових километара за осњежавање, као и расвјета стазе "Новак Ђоковић", урађени су уз подршку Владе Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, речено је на свечаном отварању.
“Част ми је овдје бити и свједочити о још једном успјеху који смо несумњиво остварили заједничким напорима, не само градећи све ово на Јахорини, него доказујући да то можемо”, рекао је Додик.
Он је честитао и захвалио Олимпијском центру и свим пријатељима који су били укључени у реализацију овог пројекта.
“Ово је резултат велике визије као неодвојивог плана развоја модрене и слободне Републике Српске. Све што радимо, радимо на добробит младих генерација у Српској које долазе да наставе наш пут”, рекао је Додик.
Према његовим ријечима, власти у Српској наставиће са инвестицијама широм Републике Српске у свим областима привредно-економског дјеловања.
“Деветог јануара обиљежавамо 30 година постојања Републике Српске. Јахорина је данас једна од највећих регионалних градилишта, послије Београда на води, примјер је како се инвестиције могу привући. Српска је стабилна, на добром путу, без обзира што нас покушавају застрашити, има свој циљ и неће одустати. Увјерен сам да све ово што радимо је добробит за генерације које долазе”, нагласио је Додик.
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је значај инвестирања у Олимпијски центар Јахорина који не заостаје за сличним дестинацијама широм Европе, те најавио улагања и у друге капацитете широм Српске, од Игришта до Мањаче.
"Ако не улажете, онда не можете очекивати ни бенефите ни резултате", истакао је премијер Вишковић на отварању гондоле Пољице на Јахорини.
У свом говору је подсјетио на критике када су донијели одлуку да улажу у Јахорину, јер је очито да су, како је навео, неки имали друге визије па да неке објекте који су данас доведени у топ капацитет, вјероватно, како су научили, у лошем стању приватизују за мали новац.
Премијер Вишковић је истакао да су у питању најсавременије инвестиције у Јахорину, гондола на Пољицама која, каже, ни по чему не може заостати ни за којом гондолом широм Европе.
"Данас је Јахорина препознатљива, у рангу је најозбиљнијих туристичких и скијашких капацитета у Европи, овдје има шта да се види и понуди", рекао је премијер Вишковић и додао да је за мало више од десет дана од званичног почетка зимске сезоне више од 20.000 људи дошло да користи садржаје Олимпијског центра”, рекао је Вишковић.
Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза Републике Српске навео је да му посебну радост причињава када види дјецу како уживају у свему што нуди Јахорина.
“Њима желимо да оставимо бољу будућност на овој планини. Јахорина данас није само зимски олимпијски центар него највеће градилиште у Републици Српској и у БиХ. О томе говори да град Источно Сарајево има највећи број градилишта”, додао је.
Дејан Љевнајић, директор Олимпијског центра Јахорина рекао је да је ово велики дан када се свечано отварају све инвестиције.
“За вријеме од 200 дана реализовали смо инвестиције које се раде и по 4 године. Наша највећа инвестиција је свакако гондола Пољице, са дужином од 1.600 метара, 68 кабина и једна ВИП кабина. Шестосјед Рајска долина је употпуњен са нова два ски лифта, освијетљена је и ски стаза “ Новак Ђоковић”. Амбијентално уређен горњи дио планине. Да би људи овдје живјели добро и да имају сигурну инвестицију, због тога све ово радимо. Циљ нам је да плата радника буде преко 2.000 КМ. До данас је скијало готово 20.000 скијаша што је пет пута више од децембра прошле године”, нагласио је Љевнајић.
Недељко Елек, предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина казао је да је прије седмицу потписан купопродајни уговор за један апартман по цијени до 4.000 КМ по квадрату.
“Планирамо пројекат гасификације Јахорине, тако да већ сљедеће године ових димњака које видите неће бити и имаћемо чисту планину”, нагласио је.
Гондола на Пољицама капацитета је 3.600 скијаша, а два шестосједа могу да приме 9.400 скијаша.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.