Sign In

Састанак у Станарима - Сви пружни прелази одговарајуће обезбијеђени

Објављено:

Свих шест постојећих пружних прелаза на подручју општине Станари адекватно је обезбијеђено одговарајућом саобраћајном сигнализацијом и на њима у претходних пет година није било саобраћајних незгода са смртним исходом или тјелесним повредама, рекао је помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић.

Станимировић је навео да је на данашњем састанку са руководством општине Станара разговарано о проблемима ове локалне заједнице по питању пружних прелаза у ранијем периоду.

Он је истакао да кампања "Опрезни пазе на пружне прелазе", у којој Влада Српске активно учествује, има за циљ повећање њихове безбједности.

"Сви пружни прелази посједују одговарајући степен обезбјеђења, што је похвала и `Жељезницама Републике Српске`, Министарству саобраћаја и веза Српске, као и јединици локалне самоуправе", рекао је Станимировић.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да је у протеклих пет година на пружним прелазима у Српској смртно страдало 14 лица, а циљ републичке кампање је унапређење инфраструктуре на подручјима пружних прелаза, као и указивање на значај поруке кампање свим учесницима у саобраћају.

"Станари су једна од бољих општина по питању безбједности и степена безбједности на пружним прелазима. Од шест пружних прелаза, чак четири су са вишим нивоом осигурања", појаснио је Радовић.

Радовић је указао да кампању карктерише интензивна сарадња свих актера, те најавио да ће у школама, у срединама у којима постоје пружни прелази, ученицима четвртих и петих разреда бити подијељене разгледнице са одговарајућим упозорењима на опасности на пругама, које ће уз маркице послати члановима породице.

Представник "Жељезница Републике Српске" Раде Цвијановић рекао је да је у Станарима у протеклих пет година евидентирано 13 ванредних догађаја на пружном прелазу "Љеб" због непоштовања саобраћајне сигнализације.

"Општинска управа је у договору са `Жељезницама` и другим релевантним субјектима у протеклом периоду укинула три пружна прелаза и тиме испунила предвиђену законску регалативу и подигла безбједност", рекао је Цвијановић и навео да се преговара и о укидању прелаза непосредно у станичном подручју, које је још једино са механичким браником.
Он је навео да "Жељезнице Републике Српске" континуирано раде на подизању свијести да се повећа ниво безбједности сабраћаја, захваљујући којима је смањен број ванредних догађаја, а у посљедње вријеме нису евидентирана инфраструктурна оштећења на опреми жељезница, изузев спорадичних оштећења или отуђења саобраћајних знакова.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић рекао је да ова локална заједница подржава кампању "Опрезни пазе на пружне прелазе", као и све активности на подизању нивоа свијести свих учесника у саобраћају.

Ћелић је навео да су данашњем састанку у Општинској управи присуствовали и представници инспекције за саобраћај, Ауто-мото савеза и "Путева Српске".

Делегација укључена у кампању посјетила је и пружни прелаз "Љеб". Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.