Sign In

Усвојене измјене Закона о безбједности саобраћаја Републике Српске - Регулисан саобраћај електричних тротинета

Објављено:

​Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске, који је усвојен на 15. сједници Народне скупштине Републике Српске, уређен је саобраћај електричних тротинета и других сличних уређаја, чиме је Република Српска прва у региону која је почела са уређењем саобраћаја електричних тротинета и сличних уређаја.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске јасније су дефинисане одредбе које се односе на свеобухватне анализе саобраћајних незгода, кретање у раскрсницама с кружним током, насилничка вожња, превоз животиња у кабини возила и друго.

Прописано је да је лако лично електрично возило електрични тротинет, електрични скејтборд, хаверборд, сегвеј и слично возило на точковима које се дјелимично или потпуно користи као моторно возило за превоз једног лица на јавној, односно приватној површини и које се, између осталог, креће максималном брзином до 25 km/h.

Ова возила разврставају се у четири класе: класа 1 - возила максималне конструктивне брзине до 6 km/h, без система самобалансирања и сједишта; класа 2 -  возила максималне конструктивне брзине до 25 km/h, без система самобалансирања и сједишта; класа 3 - возила максималне конструктивне брзине до 6 km/h, са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта; и класа 4 -  возила максималне конструктивне брзине до 25 km/h, са системом самобалансирања и сједиштем или без сједишта.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја предвиђено је да се прописи из области безбједности саобраћаја, којима је уређено кретање пјешака, примјењују и на лице које користи лако лично електрично возило класе 1 и класе 3 (возила максималне конструктивне брзине до 6 km/h), осим што је лице које користи овакво возило обавезно да посједује идентификациону потврду за лако лично електрично возило којим се креће.

Прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређен саобраћај бицикала примјењују се и на лице које користи лако лично електрично возило класе 2 и класе 4 (возила максималне конструктивне брзине до 25 km/h), осим што је лице које користи овакво возило обавезно да: посједује идентификациону потврду за лако лично електрично возило којим се креће, има више од 14 година, посједује потврду о познавању прописа и за вријеме вожње и носи на глави закопчану заштитну кацигу.

Такође, прописано је да су ова возила обавезно опремљена ограничивачем брзине којим се обезбјеђује да се не прелази максимална конструктивна брзина, предњим и задњим катадиоптером, с тим да су возила класе 2 и класе 4 обавезно опремљена предњим и задњим свјетлом за освјетљавање пута и уређајем за давање звучних сигнала.

Нацртом је и предвиђено да трошкове изласка полиције на лице мјеста ради вршења увиђаја саобраћајне незгоде са мањом материјалном штетом, у ситуацији када учесници саобраћајне незгоде не пристају да попуне и потпишу образац европског извјештаја о саобраћајној незгоди, сноси учесник саобраћајне незгоде који захтијева излазак полиције, у износу од 100 КМ.

Претходно је прописано да се приликом регистрације возила добије образац европског извјештаја о саобраћајној незгоди, који се користи у ситуацијама када се догоди саобраћајна незгода са мањом материјалном штетом, односно, штетом до 500 КМ. Међутим, у оваквим ситуацијама, често се позива полиција ради вршења увиђаја, што проузрокује непотребне застоје и гужве у саобраћају, материјалне трошкове полицији и ангажовање капацитета полицијских службеника, због чега је било неопходно уредити ову област Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја Републике Српске.  

Закон о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске („Службени гласник Републике Српске", број 63/11) донесен је у јулу 2011. године. У протеклом периоду, током примјене Закона уочени су недостаци и недоречености, што је ометало потпуно провођење Закона и остваривање крајњих циљева који су се жељели постићи овим законом.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.