Sign In

Почела изградња моста на Дрини код Братунца

Објављено:

​​​Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић присуствовао је данас обиљежавању почетка градње моста на Дрини, између Љубовије и Братунца.
Укупна вриједност инвестиције је 12 милиона евра, а предвиђено је да изградњу моста и приступне саобраћајнице са србијанске стране финансира Република Србија, приступне саобраћајнице са наше стране ће финансирати Република Српска, а БиХ страна би финансирала изградњу граничног прелаза.
Гравитационо подручје моста преко дрине обухвата са Србијанске стране општине Љубовија, Бајина Башта и Мали Зворник, а са БХ стране општине Сребреница, Братунац, Зворник, Милићи.
Мост ће се налазити на локацији, два километра узводно од Братунца, како би се избјегле саобраћајне гужве кроз центар једне и друге општине.
Јасно је дефинисана  оправданост изградње овог моста, јер би он био веза између магистралног пута М-19 и регионалног пута Р-454 у Републици Српској и магистралног пута М-19.1 у Републици Србији, тако да мост има како међународни значај повезивања двију држава, тако и саобраћајни значај повезивања два врло значајна правца са обе стране ријеке Дрине. Осим тога, изградњом овог  моста  би се постигао убрзан економски развој тог подручја.
Између Владе Републике Српске и Владе Републике Србије 2013. године потписан је протокол о изградњи моста, док је споразум између Савјета министара БиХ  и Владе Републике Србије о изградњи међудржавног моста преко ријеке Дрине са пратећим путним објектима на локацији Братунац – Љубовија потписан у 2015. години.
Рок за завршетак радова је септембар 2017. године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.