Sign In

Планирана санација магистралних и регионалних путева

Објављено:

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић у интервјуу за Срну је изјавио да је Влада Републике Српске до сада интервенисала са 16 милиона КМ за санацију штете од поплава на путевима у Републици Српској. У протеклом периоду је рађено на припреми документације за реализацију пројеката санације од поплава магистралних и регионалних путева, у вриједности од 15 милиона КМ, средства су обезбјеђена из кредита Свјетске банке, а радови почињу почетком ове грађевинске сезоне.

"Дефинисане су мјере и започети радови на побољшању магистралног пута М-18, дионица Брод на Дрини - Шћепан Поље, чија је процијењена вриједност око 1,2 милиона КМ, а радови ће бити извођени по фазама", наводи Трнинић.

Европска комисија финансира израду главног пројекта за изградњу пута Брод на Дрини – Шћепан Поље, између БиХ и Црне Горе, са припадајућим мостом са Црном Гором.

Предузеће "Путеви Републике Српске" планирало је у овој години 400.000 КМ за суфинансирање изградње моста у Фочи, које је у надлежности јединице локалне самоуправе, али је Влада на себе преузела обавезу да подржи реализацију овог пројекта.

"Вршене су активности на реализацији пројекта изградње пута Фоча - Хум, који је пројекат БиХ и Црне Горе, са мостом, а чија вриједност се процјењује на 60 милиона евра", истиче Трнинић и подсјећа да је за магистралне и регионалне путева на подручју општине Фоча од 2008. године уложено око 11.764.382 КМ без ПДВ-а.

У првих 100 дана Министарство је радило на реализацији пројекта изградње аутопута Бањалука - Добој. Инсистирано је на појачаном надзору предузећа "Аутопутеви Српске" над извођачем радова конзорцијем "Интеграл инжењеринг" Лакташи и "Гранит" Скопље, с циљем праћења динамике завршних радова.

Трнинић наглашава да су у току припремни радови за наставак изградње овог аутопута, дионица од Гламочана према Прњавору, док је у дугорочном плану изградња мреже аутопутева, као што је аутопут Добој - Вукосавље на Коридору "Пет це", Бањалука - Сплит, те Бањалука - Приједор и Брчко - Бијељина.

Подсјећајући да је на аутопуту Бањалука - Градишка успостављен систем наплате путарине, ресорни министар наводи да је забиљежен дневни просјек од око 3.300 возила, са дневним приходом од око 10.700 КМ.

"Више ћемо радити на промоцији електронске наплате путарине, која пружа низ погодности и попуст на редовну цијену путарине", најављује Трнинић, уз напомену да је Влада донијела одлуку о поступку додјеле концесије за изградњу одморишта Лужани са пратећим садржајем и бензинским станицама.

Као важне пројекте који су у плану да буду реализовани са Србијом и Хрватском, он је навео изградњу мостова - на Дрини, између Љубовије и Братунца и на Сави код Градишке.

У Министарству саобраћаја и веза Српске започете су активности на изради Нацрта закона о жељезницама, који има за циљ ефикасније организовање и дефинисање обавеза предузећа у пружању услуга превоза робе и путника на тржишту и даљим усклађивањем са директивама ЕУ.

Предузеће "Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/ санирале су пругу Модрича - Шамац која није била у функцији од маја прошле године, када је ово предузеће претрпјело штету од око 50 милиона евра.

Иако је пруга била затворена до прије два мјесеца, "Жељезнице" су успјеле да превезу око пет милиона тона робе.

"Када је ријеч о улагању у жељезнички саобраћај, неопходна су улагања у инфраструктуру, и то дио пруге Бањалука - Нови Град - граница са Хрватском и дио пруге Тузла - Зворник – граница са Србијом, који укључује и тунел Крижевићи, али и набавку вучних и возних средстава ради повећања квалитета услуге на тржишту", наводи Трнинић.

Министар напомиње да је Влада обавезала Министарство финансија да обезбиједи два милиона КМ на име експропријације земљишта, с циљем рјешавања имовинско-правних односа за проширење аеродромских капацитета на Аеродрому Бањалука, што је потребно за развој ваздушног саобраћаја.

Имајући у виду уочено непоклапање броја регистрованих чамаца са стварним стањем пловних објеката на ријекама, инициран је појачан инспекцијски надзор, нарочито на ријекама Уна и Сава, с обзиром да је ријеч о пловном путу на којем је утврђен међународни режим пловидбе.

Министарство очекује позитиван исход када је ријеч о иницијативи Републике Српске за прилагођавање саобраћајне мреже југоисточне Европе, односно уврштавање на "сито мрежу" праваца који представљају кључне правце развоја саобраћајне инфраструктуре Српске.

Тако би био олакшан приступ и кредитним и донаторским средствима намијењеним за пројекте у области саобраћајне инфраструктуре - закључује Трнинић у интервјуу Срни.


 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.