Sign In

Јахорина: Министарка Јујић присуствује Конференцији посвећеној развоју локалних самоуправа и програму BFC SEE

Објављено:

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, присуствује данас Конференцији посвећеној развоју локалних самоуправа и програму BFC SEE (Програм за повољно пословно окружење у Југосисточној Европи) у Републици Српској, под називом „Повољно пословно окружење и повећање инвестиција“, која се одржава на Јахорини.

Министарка Јујић учествовала у панел дискусији у склопу теме : „Резултати BFC SEE програма јединица локалне самоуправе са повољним пословним окружењем у региону“  и том приликом, између осталог, истакла значај доношења прописа којима се уређује систем стратешког планирања у Републици Српској.

„Ставила бих акценат на доношењу Закона о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српкој, којим је, по први пут, на једнообразан начин регулисана област стратешког планирања и управљања развојем у РС, те Закона о републичкој управи, којим је основана Републичка дирекција за инвестиције“, рекла је министарка Јујић и подсјетила да је ресорно Министарство доста радило на унапређењу и развоју е-управе и квалитета пружања јавних услуга те да се ради и на изради Стретегије развоја локалне самоуправе за период 2022-2028. година.

Предвиђено је да, након завршених панел дискусија, министарја Јујић додијели  BFC SEE сертификате за седам јединица локалне самоуправе из Републике Српске које су испуниле захтјеве стандарда : Теслић, Приједор, Градишкa, Лакташи, Добој, Котор Варош и Зворник.

Од 2013. године до данас у Републици Српској (ре)сертификовано је дванаест јединица локалне самоуправе према захтјевима  BFC SEE  стандарда.

Дaнашњу Конференцију је организовала Привредна комора Републике Српске и Мрежа за повољно пословно окружење Републике Српске коју чине: Министарство управе и локалне самоуправе РС, Министарство привреде и предузетништва РС и Савез општина и градова Републике Српске. 

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.