Sign In

Јахорина - Јујић: Велика пажња неразвијеним и изразито неразвијеним јединицма локалне самоуправе

Објављено:

Влада Републике Српске континуирано посвећује велику пажњу неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе у Српској, како би их подигла на што виши степен уједначеног развоја, рекла је министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, на конференцији о развоју локалних самоуправа на Јахорини.

Она је, учествујући на панел дискусији у оквиру теме "Резултати БФЦ СЕЕ програма јединица локалне самоуправе са повољним пословним окружењем у региону", навела да је од 2013. до 2021. године Влада по основу за неразвијене и изразито неразвијене јединице локалне самоуправе издвојила 18.700.000 КМ као подршку њиховом локалном буџету.

"Приоритет нам је да неразвијене и изразито неразвијене јединице локалне самоуправе подигнемо на што виши ниво. Почели смо 2013. године са милион КМ, а данас је то три милиона КМ по питању подршке", рекла је министарка Јујић.

Министарка Јујић је подсјетила да је у протеклом периоду кроз ову подршку финансирано 60 пројеката, а цјелокупна вриједност тих пројеката је око 5,5 милиона КМ.

Према њеним ријечима, Влада Републике Српске нити је одустала нити ће одустати од подршке било којој јединици локалне самоуправе.

Додала је да ће једна од активности у наредном периоду ресорног министарства бити израда стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској.

Подсјетила је да је суштина те стратегије, која је произашла из програма економских реформи, коју је Народна скупштина Српске усвојила прошле године, везана је за период 2022-2028. година.

"Морам истаћи чињеницу да једна од главних активности и приоритет у овој стратегији развоја јесте подизање на виши ниво подршке неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локале самоуправе", поручила је министарка Јујић.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.