Sign In

Одржан други састанак Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина

Објављено:

Координациони тим Владе Републике Српске за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина, одржао је данас састанак у Админстративном центру Владе Републике Српске у Бањалуци.
 

Састанку Координационог тима присуствовао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је за сутра најавио још један састaнак овог тима.

Предсједник Вишковић изјавио је да се пажљиво прати ситуација на терену, те да је до сада разговарао са начелницима и градоначелницима из угрожених подручја.

Он је истакао да ситуација није ни изблиза алармантна, али да није на одмет опрез и предузимање свих потребних мјера и радњи, како би се заштитили људски животи и материјална добра на угроженим подручјима.

„Падавине су биле значајне. Водостаји свих наших ријека прије ових падавина били су на минимуму, тако да су Уна, Сана, Сава, Врбас и друге могле да приме све те воде”, рекао је предсједник Владе и истакао да осим бујичних вода до сада није било значајнијих излијевања већих ријека и наношења штете.

Предсједник Владе Српске захвалио се директору Хидроелектрана на Врбасу на доброј координацији, јер су Хидроелектране на Врбасу већ јуче испустиле значајан дио воде из акумулационог језера и биле на технолошком минимуму.

„То значи да су Бањалука и мјеста која се налазе низводно од Бочца сигурна“, нагласио је предсједник Владе и додао да у овом тренутку значајан раст Врбаса постоји у Делибашином селу, гдје је водостај Врбаса данас у 14.30 часова износио 450 центиметара, док је два сата раније износио 413 центиметара.

Предсједник Вишковић је нагласио да је контролосаним испуштањем воде на хидроцентрали дошло до опадања Врбаса за 30 центиматара

 „У Делибашином селу имамо и Врбању која значајно расте на подручју Челинца и Котор Вароша, али је и даље у кориту. Начелник Челинца је потврдио да Врбања стагнира и да ту нема неке посебне опасности”, објаснио је предсједник Владе Радован Вишковић.

Предсједник Владе рекао је да је у току ноћи поплављено неколико објеката у Приједору, Челинцу и Новом Граду.

„Добили смо информације о значајним падавинама у Хрватској што ће повећати водостај Саве у наредним сатима. Исто тако расту водостаји Уне и Сане и већ имамо ситуацију да се на тим подручјима проглашавају мјере одбрана од поплаве“, рекао је предсједник Владе и нагласио да се на терену чисте канали и поправљају водоутврде, те да је ситуација под контролом на цијелом подручју.

Предсједник Вишковић је додао да се информације размјењују и са Црном Гором када је ријеч о Пивским језерима, како би се вода контролисано испуштала и не би изазвале поплаве у источном дијелу Републике Српске.

„Размјена информација постоји и са Хрватском. Хрватска је спремна да низводно од Градишке у петак или суботу изврши акумулацију одређеног дијела вода из Саве“, рекао је предсједник Вишовић.

Предсједник Владе Радован Вишковић истакао је да ће Влада Републике Српске, када се зауставе падавине, и када буду процијењене штете, помоћи свима који су претрпјели штету у овим поплавама, како по питању објеката, тако и по питању усјева.

Oн је рекао да је запримљен и допис општине Вукосавље, којим траже помоћ за пречишћавање канала који би евентуално могли да нанесу проблеме уколико плавни појас, који се очекује између 13. и 14. маја, дође до њих.

Нагласио је да је добро што нема значајних падавина у ФБиХ, тако да је водостај ријеке Босне уобичајен, те додао да је разговарао и са градоначелницима Бијељине и Добоја, као и начелником општине Теслић.

„Позивам грађане Републике Српске да уз дозу опреза прате сва ова дешавања, вјерују институцијама Републике Српске и да не подлијежу спекулативним писањима неких медија који изазивају непотребну панику. У овом моменту држимо под контролом комплетну ситуацију у Републици Српској и надам се да ће тако остати и у наредном периоду“, рекао је предсједник Владе и истакао да ће се учинити све како би се штете од обилних падавина у овом периоду свеле на што је могуће мању мјеру.

Вршилац дужности директора Хидроелектрана на Врбасу Горан Милановић изјавио је да је ХЕ Врбас а.д. Мркоњић Град предузела све мјере да се ублаже или потпуно елиминишу негативне посљедице постојеће хидролошке ситуације.

„Наложено је надлежним службама да изврше провјеру опреме евакуационих органа чије нефункционисање би додатно допринијело нестабилности низводне ситуације. Такође, у договору са институцијама извршили смо планско претпражњење акумулације, тако да смо акумулацију довели на најнижи ниво у складу са водопривредном дозволом и тиме смо створили корисни простор од 18 милиона кубика који нам омогућава да у наредних 24 часа примамо у акумулацију 200 кубика у секунди, без испуштања воде из акумулације“, рекао је Милановић и истакао да хидроелектрана ради без проблема.

Игор Ковачић из Хидрометеоролошког завода Републике Српске рекао је да ће се од сутра па до наредног дана у шест часова количина падавина смањити, с тим што ће у сјеверним дијеловима још бити обилнијих падавина.

„Након тога падавине јењавају, тако да практично 15. и 16. маја већ неће бити таквог карактера и интензитета да утичу на пораст водостаја“, рекао је Ковачић.

Дарко Боројевић из Одсјека за хидрологију Хидрометеоролошког завода рекао је да је у овом моменту водостај већине ријека у Републици Српској у порасту, те да се у наредном периоду највише кише прогнозира у сливу Врбаса, Уне и Сане.

Ракао је да расте и водостај Саве, да износи 453 центиметра, али да је то, тренутно, два ипо метра испод коте редовне одбране од поплава.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед рекао је да не очекује да ће у Републици Српској доћи до већих поплава, али да су специјализоване јединице Цивилне заштите у стању приправности, те да за веома кратко вријеме могу да интервенишу у најугроженијим општинама уколико то буде потребно.

Он је рекао да су екипе Цивилне заштите ноћас посјетиле подручје Приједора и Новог Града, те да је данас одржан и састанак са начелницима општина из слива ријеке Уне - Костајнице, Новог Града и Козарске Дубице, истичући да је након предузимања мјера које је усвојила Влада Српске, стање у тим локалним заједницама много боље.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.