Sign In

Потписан Уговор о стратешком партнерству у истраживању, развоју, изградњи и коришћењу хидроенергетског потенцијала горњег слива ријеке Дрине

Објављено:

Представници Владе Републике Српске и МХ „Електропривреда РС“ потписали су данас са њемачком компанијом RWE Innogy GmbH, Уговор о стратешком партнерству у истраживању, развоју, изградњи и коришћењу хидроенергетског потенцијала горњег слива ријеке Дрине.

У име Владе Републике Српске, уговор је потписао министар индустрије, енергетике и рударства др Жељко Ковачевић,  у име МХ Електропривреда РС, генерални директор Бранислава Милекић и извршни директор за инвестиције и развој Владислав Владичић, а у име компаније RWE Innogy GmbH, на основу специјалне пуномоћи компаније RWE, директор за хидро и нове пројекте др Олаф Хајл ( Олаф Хеил) и Јута Дисен ( Jutta Dissen).

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данашњим потписвањем уговора о старетшком партнерству, Република Српска заокружила један велики, инвестициони циклус у области енергетике, те ојачала своју позицију једног од важних регионалних партнера у производњи електричне енергије.

„Скоро потписани уговор око `Јужног тока` и данашње потписивање уговора око овог енергетског пројекта говори о томе да Република Српска не треба да страхује за своју енергетску стабилност и будућност. Сви ови капацитети битно ће побољшати шансе Републике Српске у међународној размјени у области енегретике“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић честитао је Министарству индустрије енергетике и рударства и МХ „Електропривреда РС“ на избору стратешког партнера истичући да је компанија RWE једна од највећих компанија у Европи за производњу електричне енергије.

„Данашње потписивање ће дати зелено свјетло за изградњу четири хидроелектране на Дрини, у вриједности од око 460 милиона евра. Ми у Републици Српској очекујемо много од овог пројекта, који ће, сасвим сигурно, утицати повољно на енергетски биланс Републике Српске и учинити Републику Српску енергетски независном, те ојачати њену економску моћ“, рекао је премијер Џомбић.

Министар Ковачевић изразио је задовољство због потписивања уговора са стратешким пртнером и истакао да „велика компанија и велики пројекат дају гаранцију Републици Српској да ће доћи до изградње четири хидроелектране на горњој Дрини“.

„За Републику Српску ово је велики догађај јер почињемо реализацију великих пројеката у области енергетике. Сигуран сам да компанија RWE имам огромне могућностии и капацитете да реализује овај, за нас, изузетно значајан пројекат“, рекао је министар Ковечевић.

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић истакла је да ће инсталисана снага четири хидроелектране бити 260 мегавата са годишњом производњиом струје од 760 гигават-часова.

Амбасадор СР Њемачке у БиХ Урлике Марија Кноц нагласила је да БиХ располаже великим потенцијалом за производњу обновљиве енергије и изразила задовољство што је у Републици Српској једна њемачка компанија изабрана за стратешко партнерство.

„Сигурна сам да ово стратешко партнерство може послати сигнал и осталим потенцијалним инвеститорима да се исплати улагати овдје“, рекла је амбасадор Урлике Марија Кноц.

Са амбасадором СР Њемачке у БиХ, данас су, прије потписивања уговора о стратешком партнерству, разговарали премијер Џомбић, предсједник Додик и министар Ковачевић.

Директор RWE за хидро и нове пројекте Олаф Хаjл навео је да је потписивањем овог уговора формирано снажно заједничко партнерство, те да је за компанију RWE био циљ успоставити партнерство са Републиком Српском.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.