Sign In

Делегација Владе Републике Српске разговарала са делегацијом Аутономне Покрајине Војводине у Привредној комори у Новом Саду

Објављено:

​​​​​​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић предводио је делегацију Републике Српске на састанку са делегацијом Аутономне П​окрајине Војводине, коју је предводио потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

Делегацију Републике Српске чинили су и привредници, шеф представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић и предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић.

Делегацију Аутономне Покрајине Војводине чинили су и привредници, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у Покрајинској влади Огњен Бијелић и предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Премијер Вишковић изразио је захвалност представницима Покрајинске владе и Привредне коморе Војводине на сарадњи и подсјетио на раније састанке са представницима Привредне коморе и са премијером Мировићем.

„У међувремену смо са Владом Војводине потписали веома значајан споразум за Републику Српску. На свим будућим сајмовима, како у регији тако и у иностранству, било гдје гдје наступа Привредна комора Војводине, да наступа заједно са Привредном комором Републике Српске и привредницима из Републике Српске, односно да имамо заједничке наступе на сајамским манифестацијама“, објаснио је премијер.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да ће се ускоро одржати манифестација Дани Војводине у Требињу, на којој ће се грађанима Републике Српске и шире представити потенцијали Војводине.

„То ће бити прилика да се потенцијали Војводине представе не само Републици Српској и грађанима Херцееговине, него ће ту прилику имати и гости који се тих пар дана нађу у Требињу“, нагласио је предсједник Владе.

Премијер Вишковић рекао је и да ће се од 20. септембра одржати пољопривредни сајам у Бијељини, гдје се очекује долазак значајног број привредника из Војводине. 

„Већ смо договорили одређене активности у вези са сајмом, наши привредници ће имати прилику да размијене информације о евентуалном олакшавању њиховог рада и процедура“, истакао је премијер.

Предсједник Владе Радован Вишковић додао је да је на данашњем састанку било ријечи у сљедећим корацима.

„Да позовемо привредне субјекте са простора Србије, са простора Војводине, који имају своја представништва у БиХ, а не налазе се на простору Републике Српске, да у директним разговорима са њима видимо шта их ограничава и спречава да своја представништва лоцирају у Републици Српској, а не у ФБиХ“, нагласио је предсједник Владе.

Премијер је рекао да је ово битно јер поврат ПДВ-а иде тако гдје је сједиште компаније.

„Ако имате неку компанију која значајан број својих производа продаје у Републици Српској, а сједиште је у Тузли, Сарајеву или Мостару, комплетан ПДВ за све те производе који су продати у Републици Српској иде у Тузлу Сарајево или Мостар. Из тог разлога, ми из Републике Српске смо то питање покренули свјесни чињенице да не можемо никаквим административним радњама привредницима наредити, него желимо у разговору с њима да им предочимо и да видимо шта треба да уради и једна и друга страна, па да их приволимо да то ураде у Републици Српској“, објаснио је предсједник Владе.

Предсједник Владе истакао је да има доста простора за сарадњу у областима образовања, здравства, туризма, пољопривреде и прехрамбене индустрије. 

„Влада Републике Српске је већ направила списак својих привредних субјеката, прије свега из области пољопривреде и прехрамбене индустрије, који имају одређене проблеме у свом функционисању. Циљ је да нађемо потенцијалне привредне субјекте из Војводине који би ушли у власничку структуру тих привредних субјеката у Републици Српској и тиме њихову производњу подигли на знатно већи ниво. Тиме би се заједнички помогло развоју привредног амбијента у Републици Српској“, нагласио је премијер.

Премијер Вишковић је изразио захвалност Владе Републике Српске Србији и предсједнику Вучићу за помоћ коју несебично пружају Републици Српској.

„Скоро да немамо локалну заједницу у Републици Српској, а да бар један пројекат није финансиран од средстава Србије“, рекао је предсједник Владе.​

Премијер Вишковић подсјетио је на заједнички циљ Владе Србије и Владе Војводине, али и предсједника Србије Александра Вучића, јачање Републике Српске, а не да грађани из предјела који гравитирају или граниче са Србијом, трагајући за бољом егзистенцијом, напусте те просторе и оду у Београд или Нови Сад.

„Договорили смо и да у наредном периоду овдје у Привредној комори окупимо један већи број привредника и да их упознамо са законским рјешењима које је Република Српска донијела 1.јула ове године, а ради се о Закону о подстицајима“, рекао је предсједник Владе и додао да поред клаузуле по којој се привредни субјекти за повећање плате ослобађају дијела процента пореза и доприноса, постоји и сегмент који се односи на могућност да привредни субјекти из Србије, који желе да инвестирају у Републику Српску, имају све бенефите као страни инвеститори, а које ће добрим дијелом финансирати Република Србија као помоћ.

Премијер Вишковић изразио је увјерење да је то добар пут и добар подстрек за компаније из Србије, да се што више опредијеле за инвестирање у Републици Српској.

Потрпедсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да је један од највише постављених приоритета Републике Србије сарадња са Републиком Српском.

„Последњих неколико година помоћ развоју Републике Српске посебно је изражена и веома добро се реализује на иницијативу председника Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије.“, рекао је потпредсједник Покрајинске Владе.

Он је нагласио да ће фокус заједничке сарадње двије владе бити настављен и у правцу развоја и интензивирања привредних односа.

„Радимо корак по корак, предузимамо читав низ низ мера, пре свега кренули смо од једне анализе ситуације, шта је то што представља баријере за сарадњу компанија из Србије и Српске, Војводине и Српске. Шта то можемо као Влада Републике Српске, Влада Аутономне Покрајине Војдводине и Влада Републике Србије  да учинимо да те баријере буду мање и да олакшамо нашим привредницима“, истакао је Милићевић.

Он је нагласио да већ постоје конкретни резултати у односу на досадашње састанке и да су спремни да у потпуности наступају заједно са Републиком Српском на међународним манифестацијама, у складу са потписаним споразумом.

„Наше привреде су компатибилне и већ сарађују и на тај начин  можемо наступати на трећим тржиштима, за шта ја верујем да има простора“, рекао је Милићевић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.