Sign In

Пресуда Расиму Делићу још једна потврда да нема правде за српске жртве

Објављено:

Пресудом  бившем команданту Армије БиХ Расиму Делићу Хашки трибунал  још једном је показао да је правда за српске жртве из грађанског рата у БиХ  пред тим судом заиста недостижна. Та пресуда урушила је и минимум нашег повјерења у правичност Хашког трибунала, који је практично изгубио сав легитимитет када је српски народ у питању.

Не желимо да прeузимамо улогу оних који суде, нити да споримо независност и  право Суда у доношењу одлука,  али како је могуће да се готово свим оптуженим из Републике Српске суди по командној одговорности, а да командант Армије Бих нема командну одговорност.

Није нам јасно ни како је Биљана Плавшић осуђена на 11 година, која није командовала и издавала наређења у протеклом рату, а да команданта Армије БиХ, са свом одговорношћу коју је имао, осуде на три године затвора.

Умјесто да правичним суђењима и одговарајућим пресудама Суд у Хагу даје допринос помирењу на овим просторима, очигледно је да њихове пресуде бацају ново сјеме раздора међу народе у БиХ.

Слике одсјечених српских глава обишле су свијет. Позивамо тај исти свијет да упита судије Хашког трибунала да ли су три године затвора колико су пресудили Расиму Делићу довољна казна за стравичне призоре муџахединских злочина, који су почињени у зони одговорности Армије БиХ, којом је комадовао Делић.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.