Sign In

Редовна конференција за новинаре премијера Додика

Објављено:

Премијер Додик поздравио усвајање закона о реформи полиције

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је данас, на редовној конференцији за новинаре, да је усвајањем закона о реформи полиције испуњен услов за потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са Европском унијом и да полиција Републике Српске ничим није угрожена нити доведена у питање.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је синоћ Приједлог закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ и Приједлог закона о Дирекцији за координацију полицијских тијела и о агенцијама за подршку полицијскoj структури БиХ.

Премијер Додик је оцијенио да усвајање ових закона представља велики политички успјех и захвалио и политичарима из Федерације БиХ, који су имали разумијевања да у приоритет ставе реалне односе у БиХ, а не своје жеље.

“Данас не предузимамо никакве мјере нити ћемо их предузимати мјесецима и годинама након овога да би се промијенила организациона структура полиције Републике Српске“, нагласио је премијер Додик.

Он је изразио очекивање да ће ови закони бити усвојени и на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ најављеној за понедјељак, 14. априла.

Реконструкција Клиничког центра у Бањој Луци

Премијер Додик истако да је Влада Републике Српске довела до значајног сређивања стања у здравственом сектору низом мјера, међу којима је и повећање примања здравствених радника.

“Влада је донијела одлуку да се 20. маја отпочне са реконструкцијом Клиничког центра у Бања Луци и да се за то издвоји 20.000.000 КМ из Развојног програма Републике Српске“, рекао је премијер Додик и додао да су та средства одобрена на данашњој сједници Савјета за развој Републике Српске.

 Премијер Додик је најавио да ће Клинички центар у Бањој Луци, по завршетку реконструкције у року од годину и по дана, бити један од најмодернијих центара у регији, а имаће просторије и за Медицински факултет.

Он је додао да се тражи локација за Средњу медицинску школу која би била изграђена у року санације Клиничког центра и у његовој близини.

“Имамо и увјеравања Фортис банке да ће дати 10.000.000 евра, од чега је 8,7 милиона бескаматног кредита на десет година, а 1.300.000 евра донације за овај пројекат“, рекао је премијер Додик.

Премијер Додик је нагласио да су средства од 40.000.000 КМ довољна да се заврши реконструкција Клиничког центра и набави неопходна опрема да се од продаје локације садашње Клинике за хирургије у центру града набави најмодернија опрема.

Премијер Додик рекао да је Влада Републике Српске одлучна у намјери да се прекине са двојном праксом здравствених радника, те да је упутила у процедуру прописе који ће омогућити да сви они који буду радили и у приватним и у јавним здравственим установама буду отпуштени из јавних установа.

“У овом тренутку је апсолутно недопустиво да љекари и друго медицинско особље ради у јавним установама у исто вријеме када ради и у приватним установама и свуда гдје се нађу такви биће сигурно удаљени са послова из јавних установа“, рекао је премијер Додик и додао да тај дуализам у раду представља највећи ударац на јавни сектор и његов развој.

„Може се наћи начин на који ће се љекари ангажовати мимо радног времена, али у овом тренутку то је само хуманитарни рад, а у догледно вријеме, по завршетку реконструкције Клиничког центра у Бањој Луци може се са љекарима договорити да дио радног времена раде како јавни службеници, а други користе за рад у партнерству са матичном јавном здравственом установом искључиво у њеним просторијама“, рекао је Додик.

Исплата пензија по којефицијенту 1

Као значајан резултат, премијер Додик је истакао повећање којефицијента исплате на 1 и додао да то није било лако достижно, али да је дошло до значајнијег пуњења Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске, што је уз издвајања из буџета омогућило исплате пензије у складу са рјешењем о пензионисању.

“Надамо се да ћемо уколико одржимо овај тренд доћи у позицију да почне и благи раст пензија изнад којефицијента један још ове године, а очекујемо веома сигурно у току идуће године“, рекао је премијер Додик.

Он је додао да се очекује да ће просјечна пензија за кориснике који су стекли право на пензију са пуним радним стажом достићи близу 500 КМ за овај мјесец и нагласио да онима који имају непотпун радни стаж од неколико година, држава гарантује 150 КМ.

Премијер Додик је рекао да је око 38.000, од укупно око 200.000 пензионера у Републици Српској има пуни радни стаж за пензионисање.

Политика општег уравнотежења свих сектора јавног живота

Премијер Додик је истако да Влада Републике Српске води политику општег уравнотежења свих сектора јавног живота, што је довело до значајне стабилности буџетског система, те да без обзира на повећање плата није дошло до повећања јавних потрошњи у оквиру бруто друштвеног производа, већ до повећања БДП-а.

“Завршили смо разговоре са Борачком организацијом Републике Српске и Организацијом породица погинулих, заробљених и несталих бораца и обезбиједили повећање буџетског оквира за око 35.000.000 КМ за ове породице, а мајска инвалиднина порашће и до 30 одсто за различите категорије“, рекао је Додик.

Такође, премијер Додик је подсјетио да је 28.000.000 КМ одобрено за ублажавање посљедица поскупљења у Републици Српској, те да је Влада сматрала да ће ова средства, иако су повећане плате и основица за исплату пензија по којефицијенту један, помоћи грађанима.

Он је додао да је Влада одлучила да издвоји 5.000.000 КМ за запошљавање демобилисаних бораца и лица из породица у којима нико није запослен, као и да ће то бити пласирано кроз бесповратне стимулације послодавцу од 2.000 КМ.

Премијер Додик је нагласио да се 14.500.000 КМ упућује у сектор инвалиднина како би се побољшало стање у тој области, 6.000.000 КМ за субвенцију потрошње електричне енергије, односно 2.500.000 милиона за постепено збрињавање породица са више дјеце.

Премијер Додик прихватио оставку министра Убипарипа

Премијер Милорад Додик потврдио је да је данас прихватио оставку министра привреде, енергетике и развоја Рајка Убипарипа, коме је захвалио као једном од његових најангажованијих сарадника.

„Уносио је много енергије у посао, био тих по природи, али и упоран у рјешавању многих питања. Остајем без једног од важнијих срадника у Влади“, рекао је Додик и потврдио да је Убипарип поднио оставку из искључиво здравствених разлога.

Премијер Додик је рекао да је министар Убипарип претходних седмица био на љекарским прегледима, гдје му је савјетовано мировање и да се не бави стресним пословима.

Влада помаже да се дође до истине и о страдању Срба

Одговарајући на шитање новинара у вези са реаговањем у сарајевским медијима о документарном филму Дејана Косића „Сарајево – истина затрпана ћутањем“, који је РТРС приказао 7. априла, премијер Додик је рекао да је потребно разјаснити све чињенице изнесене у том филму и да реаговања говоре о томе на који начин се посматра „кривица и правица о претходном рату“.

Премијер Додик рекао је да ће Влада Републике Српске подржати сваки пројекат који помаже да се дође до истине и о страдању Срба у протеклом рату и да се мора наставити са негирањем лажи пласираних о Србима у свих претходних 20 година.

“Морамо јасно свијету показати да је бошњачко-политичка елита у рату систематски убијала и исељавала Србе из Сарајева. Данас у Сарајеву нема ни 10.000 Срба од 150.000 колико их је тамо било. Ти људи нису отишли зато што им је на другим мјестима нуђено мед и млијеко него зато што су морали, а велики број њих је убијен“, рекао је премијер Додик.

Премијер Додик је рекао да се ситуација неће промијенити све док Сарајево не буде имало снаге да то призна и док институције БиХ не престану са селективним процесуирањем злочина.

“Као што ми у Републици Српској кажемо да је било злочина, да су неки Срби вршили злочине и да српски народ није колективно одговоран, а да је сваки институт правде у свијету слободан да покрене истрагу о злочинима које је починио сваки Србин у претходном рату, очекујемо да Бошњаци и Хрвати исто то кажу“, рекао је премијер Додик.

Он је указао на чињеницу да се 80 до 90 одсто свих процеса у правосуђу БиХ води против Срба и упитао шта је са случајем Атифа Дудаковића и чињеницом да се 15 година не може ријешити проблем муџахедина који су дошли у БиХ за вријеме рата.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.