Sign In

Влада Републике Српске утврдила Приједлог закона о интервентним набавкама

Објављено:

​Влада Републике Српске утврдила је данас, на 133. редовној сједници, одржаној у Бањој Луци,  Приједлог закона о интервентним набавкама, по хитном поступку.

Овим законом уређује се начин интервентних набавки производа, робе и средстава у условима озбиљних поремећаја на тржишту Републике Српске.

Производи, роба и средства из овог закона су: основни пољопривредни производи (укључујући и резерве меса у живој стоци) и индустријско-прехрамбени производи неопходни за исхрану становништва, одређени индустријско-непрехрамбени производи, сировине, репродукциони материјал, енергетски производи, деривати нафте и друга средства потребна за производњу и транспорт робе, који су од посебног значаја за Републику.

Министар трговине и туризма Предраг Глухаковић рекао да је  овим законом предвиђено које су то ванредне ситуације и поремећаји у држави и додао да је овај закон прилагођен потребама Републике Српске и грађана, те добар темељ за функционисање државе у ванредним ситуацијама.

"Предвиђено је да Влада Републике Српске доноси одлуку о проглашењу постојања посебних услова и озбиљних поремећаја на тржишту и држави, а овим законом је предвиђено и доношење плана интервентних набавки", нагласио је министра Глухаковић  и додао да ће овај закон бити упућен у скупштинску процедуру.

Он је истакао да овим рјешењем неће бити "заробљавања" робе, услуга и капитала, те да ће план интервентних набавки доносити и реализовати Влада у сарадњи са локалним заједницама.

Министар Глухаковић  је напоменуо да ће средства за ове намјене бити обезбијеђена у Буџету Републике Српске, те да Влада сваке године, до 30. новембра, мора усвојити план за наредну годину.

Он је поручио да ће до усвајања Закона о интервентним набавкама важити Закон о робним резервама те да ће Влада збринути 12 до 13 радника у оквиру новог облика функционисања Робних резерви.

Он је додао да нико од запослених неће остати незбринут, већ ће им бити тражено запослење у јавним предузећима, институцијама и агенцијама.

Када је ријеч о Приједлогу стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године, коју је Влада Републике Српске утврдила на данашњој сједеници, министар Глухаковић је навео да је о томе вођена велика стручна и јавна расправа с циљем побољшања ситуације у тој области и отклањања девијација у вези са валидношћу података.

Влада Републике Српске усвојила је и Извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма Републике Српске за период 2011-2020. година, у 2016. години.

Влада Републике Српске данас је разматрала и Нацрт стратегије развоја менталног здравља у Српској за период од 2017. до 2027. године.

Представљајући нацрт ове стратегије, руководилац Одсјека за болничку здравствену заштиту у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, Милан Латиновић рекао је да су процјене да у Српској више од 60.000 људи има одређене симптоме депресије, а посебно су осјетљиве категорије као што су ветерани рата гдје тај проценат износи око 90 одсто.

Латиновић је истакао да је Нацрт стратегије развоја менталног здравља у Српској до 2027. године, изузетно значајaн јер представља континуитет Владиних активности на стратешком планирању у области унапређења менталног здравља, а за њену реализацију потребно је укључивање широке заједнице.

"Влада је кроз усвајање овог нацрта потврдила опредијељеност да ради на реформи и унапређењу области менталног здравља у Српској, као једном од најважнијих сегмената када је ријеч о о укупном здрављу становништва", нагласио је Латиновић.

Он је истакао да нови концепт у овој области подразумијева развијање способности свих грађана да препознају значај менталног здравља за опште здравље. "Остварење тог циља није једноставно, јер оно захтијева, осим стручних способности здравственог система и здравствених радника, и едукацију свих грађана, да би схватили значај своје улоге у остваривању њиховог менталног здравља", појаснио је Латиновић.

Латиновић је истакао да Влада годинама уназад пружа подршку унапређењу развоја менталног здравља. „Влада Републике Српске је 2009. године донијела стратешки документ у овој  области, који је послужио као важан основ за унапређење менталног здравља кроз успостављање система установа заштите менталног здравља, развој људских капацитета које пружају услуге у заједници и развој њихове способности", подсјетио је Латиновић и додао да је актуелна стратегија урађена по препорукама Свјетске здравствене организације.

„У претходном периоду остварили смо значајан напредак када је у питању број професионалаца који се баве менталним здрављем. На примарном нивоу здравствене заштите, 2010. године нисмо имали специјалисте психијатрије, а сад имамо 35 специјалиста психијатрије и 35 психолога који су запослени у центрима за ментално здравље. Ти тимови су доста добро обучени", поручио је Латиновић.

Он је рекао да, према процјенама Свјетске здравствене организације, у свијету сваки четврти човјек, односно око 450 милиона људи, има неки ментални поремећај.

Латиновић је навео да око 300 милиона људи у свијету болује од депресије, а процјене су да ће до 2030. године свака друга особа имати неки здравствено-ментални проблем.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.